Відпустка у 2020 році: які категорії працівників заслуговують на найдовший відпочинок

14:43, 24 января 2020
Щорічна основна відпустка надається працівникам не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік.
Відпустка у 2020 році: які категорії працівників заслуговують на найдовший відпочинок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українці мають право на щорічну відпустку від 24 календарних днів і більше. Про тривалість відпусток для різних категорій працівників розповіла головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Полтавській області Анна Хоменко, передає Ліга.Закон.Бізнес.

Так, відповідно ст. 6 закону «Про відпустки», щорічна основна відпустка надається працівникам не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Працівники інших категорій можуть мати більш довгі відпустки:

Відпустка 24+4 календарних дні

Промислово-виробничому персоналу вугільної, сланцевої, металургійної, електроенергетичної промисловості, а також зайнятому на відкритих гірничих роботах, на роботах на поверхні шахт, розрізів, кар'єрів і рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будівництві, на транспортуванні та збагаченні корисних копалин надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарних дні із збільшенням за кожних два відпрацьованих роки на 2 календарних дні, але не більше 28 календарних днів.

Така ж тривалість відпустки у працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах в розрізах, кар'єрах і рудниках глибиною до 150 метрів та невоєнізованих працівників гірничорятувальних частин.

Відпустку 26 календарних днів мають особи з інвалідністю III групи.

Відпустка 28 календарних днів

Надається працівникам, зайнятим на підземних гірничих роботах та в розрізах, кар'єрах і рудниках глибиною 150 метрів і нижче;

Працівникам лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних і лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв;

Відпустка 30 календарних днів

Надається воєнізованому особовому складу гірничорятувальних частин, особам з інвалідністю I і II груп.

Відпустка 31 календарний день надається особам віком до вісімнадцяти років. При цьому відповідно до ст. 75 КЗпП тривалість їх відпустки не може бути меншою 24 днів.

Відпустка 56 календарних днів

Керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Інша тривалість відпустки

Сезонним працівникам, а також тимчасовим працівникам відпустка надається пропорційно до відпрацьованого ними часу. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджується Кабінетом Міністрів України.

Положення щодо тривалості щорічної основної відпустки не поширюються на працівників, тривалість відпустки яким установлюється іншими актами законодавства, проте тривалість їх відпустки не може бути меншою за передбачену частинами першою, сьомою і восьмою цієї статті.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про роз’яснення щодо декретної відпустки. Українським законодавством передбачено, що родина має право обирати, хто з двох батьків піде у декретну відпустку, є така можливість і в інших членів родини.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва