Кабмін схвалив законопроект щодо можливості мешканців гуртожитків приватизувати займане житло

17:43, 4 ноября 2020
Програмою передбачається передати у власність територіальних громад 490 гуртожитків.
Кабмін схвалив законопроект щодо можливості мешканців гуртожитків приватизувати займане житло
ТСН
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 4 листопада, Уряд схвалив проект Закону «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2021 рік», який було розроблено Мінрегіоном. Про це інформує урядовий портал.

Програмою передбачається передати у власність територіальних громад 490 гуртожитків, з яких 271 – державної власності та 219 – включених до статутних капіталів підприємств.

«Право на житло є одним з найважливіших соціально-економічних прав громадян. Прийняття програми дозволить майже 70 тис. мешканців гуртожитків, які не мають можливості самостійно придбати чи побудувати власне житло, приватизувати свої помешкання», — наголосив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» визначає, що мешканці гуртожитку, які проживають у гуртожитках державної форми власності, а також у гуртожитках, включених до статутних капіталів товариств, у тому числі тих, що в подальшому були передані до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб, набувають право на приватизацію займаних ними жилих приміщень у таких гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади.

Пооб’єктний перелік гуртожитків та графік їх передачі затверджуватиметься обласними та Київською міською державними адміністраціями на підставі прийнятих місцевими радами рішень про прийняття/передачу гуртожитків.

Проект закону передбачає здійснення заходів з відновлення документації на гуртожитки, визначення та благоустрій їх прибудинкових територій, капітальний ремонт, компенсацію суб’єктам господарювання, створеним у процесі приватизації, до статутних капіталів яких включено гуртожитки за передачу у власність територіальних громад гуртожитків.

Загалом реалізація Програми з передачі гуртожитків потребує майже 1,3 млрд грн. Передбачається, що витрати фінансуватимуться як з державного, так і з місцевих бюджетів. Зокрема, кошти на відновлення документації на гуртожитки, визначення та благоустрій їх прибудинкових територій та проведення їх капітального ремонту мають бути передбачені органами місцевого самоврядування у місцевому бюджеті.

Також сьогодні  Кабмін перерозподілив залишки коштів освітньої субвенції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва