Зеленський ветував закон про відновлення конкурсів на держслужбу

09:54, 19 февраля 2021
Зеленський повернув закон зі своїми пропозиціями до парламенту.
Зеленський ветував закон про відновлення конкурсів на держслужбу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Володимир Зеленський повернув до парламенту законопроект №4531 «Про внесення змін до деяких законів щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби». Про це повідомляє сайт парламенту.

 

Глава держави повернув до парламенту цей закон із власними пропозиціями, інформує Офіс Президента.

«Президент підтримує необхідність відновлення конкурсів на посади державної служби, які були призупинені через обмежувальні заходи у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Водночас Володимир Зеленський звертає увагу Верховної Ради, що положення, в яких ідеться про виконання першим заступником міністра чи заступниками міністра (у період, коли посада міністра є вакантною) лише окремих повноважень міністра, є неприйнятними, адже порушують конституційні норми щодо призначення за поданням Прем’єр-міністра членів уряду України.

«Якщо протягом тривалого часу народні депутати не призначають міністра – а таке не раз у нас бувало, – ці норми закону призведуть до паралічу діяльності всього міністерства. У країні, яка воює та бореться з коронакризою, коли рішення треба прийняти негайно, таке неприпустимо», – зазначив Володимир Зеленський.

Тому Глава держави пропонує парламенту вилучити ці норми та розраховує на повну підтримку з боку народних депутатів», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 16 лютого Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби».

Законопроект спрямований на відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби.

Проект закону спрямований на внесення змін до законів України «Про державну службу», «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у частині відміни додаткових підстав припинення державної служби окремих державних службовців за ініціативою суб’єкта призначення та встановлено, що:

- конкурси на посади, що обіймають особи, з якими до набрання чинності цим Законом укладені контракти про проходження державної служби на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, оголошуються:

на посади державної служби категорії «А» - протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом;

на посади державної служби категорій «Б» та «В» - протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом;

- контракти про проходження державної служби на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, укладені до набрання чинності цим Законом, діють до призначення на посаду державної служби особи за результатами конкурсу, але не більше:

для посад державної служби категорії «А» - п’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом;

для посад державної служби категорій «Б» та «В» - протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом.

Крім того, автори законопроекту пропонували унормувати окремі питання діяльності конкурсних комісій та проходження служби державними службовцями у допоміжних органах, утворених Президентом України.

Законопроектом передбачається, що спеціальна перевірка, встановлена статтею 56 Закону України «Про запобігання корупції», не проводиться стосовно осіб, які призначаються на посади державної служби або в органах місцевого самоврядування не пізніше наступного робочого дня після припинення дії контракту про проходження ними державної служби на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за умови що стосовно таких осіб вже проводилася спеціальна перевірка під час укладання відповідного контракту.

Раніше ми детально аналізували зазначений законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва