У Раді хочуть врегулювати питання авторського і суміжного права

16:09, 9 июня 2021
Руслан Стефанчук зазначив, що створений механізм здійснення та захисту прав та інтересів правовласників об’єктів авторського права і суміжних прав має сприяти розвитку творчих, інтелектуальних та винахідницьких досягнень українців.
У Раді хочуть врегулювати питання авторського і суміжного права
Джерело фото: nazarnews.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Віцеспікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що у Верховній Раді України зареєстрували законопроект «Про авторське право і суміжні права». Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Кожен із нас розуміє, що право інтелектуальної власності, а особливо — авторське право, вже перезріло щодо потреби у його модернізації. Адже авторське право часів Йоганна Гутенберга повинно відрізнятися від авторського права часів Стіва Джобса.

Парламент у співпраці з Урядом та Президентом України підтримує та зберігає національний потенціал у сфері інтелектуальної діяльності. У 2020 році нам вдалося успішно завершити інституційну складову реформи державної системи правової охорони інтелектуальної власності, створивши Національний орган інтелектуальної власності.

На часі — удосконалення правового регулювання питань стосовно здійснення та захисту особистих немайнових та майнових прав суб’єктів авторського права та суміжних прав, що є метою зареєстрованого нами законопроєкту «Про авторське право і суміжні права».

Що отримають автори?

  1. Захист від численних порушень авторських прав, що перманентно відбуваються, зокрема, й через мережу Інтернет. Законопроектом пропонується посилити відповідальність за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності.
  2. Справедливу винагороду за публічне використання створених ними об'єктів авторського права та суміжних прав.
  3. Умови для реалізації своїх прав шляхом ведення відповідних реєстрів об’єктів оригіналів образотворчого мистецтва та рукописів літературних творів.

Докладніше — в інфографіці. Створений нами дієвий механізм здійснення та захисту прав та інтересів правовласників об’єктів авторського права і суміжних прав має сприяти розвитку творчих, інтелектуальних та винахідницьких досягнень українців.

Дякую всім, хто долучився до напрацювання цього законопроекту. Сподіваюсь, що коло зацікавлених дедалі буде ширшим. Під лежачий камінь вода не тече, тож закликаю кожного долучатися до дискусії, аби спільними зусиллями втілити бажане!» — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали, що Руслан Стефанчук пообіцяв, що публічні консультації будуть проводитися перед реєстрацією всіх проектів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді