Раді рекомендують прийняти за основу законопроект про примусове виконання рішень

18:28, 7 июля 2021
Документ має удосконалити процес примусового виконання рішень.
Раді рекомендують прийняти за основу законопроект про примусове виконання рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект №5660 потрібно включити до порядку денного парламенту, а за результатами першого читання прийнятий за основу. Таке рішення на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики, яке відбулося 6 липня, підтримали 15 народних депутатів-членів Комітету, передає пресслужба Асоціації приватних виконавців України.

Презентуючи законопроект №5660, його автор, народний депутат, голова Робочої групи по опрацюванню законодавства у сфері примусового виконання рішень Валерій Божик зазначив, що метою напрацювання і прийняття законопроекту «Про примусове виконання рішень» є:

- комплексне удосконалення процесу примусового виконання рішень.

- забезпечення виконання Україною вимог 5 а Додатку 1 до Меморандуму щодо отримання Україною макрофінансової допомоги від ЄС.

Депутат зазначив, що законопроект значно розширює права приватних виконавців і пояснив, чому пропонується посилення інституту приватного виконання рішень в країні.

«Показники ефективності приватної системи примусового виконання рішень, зокрема, суми коштів, стягнутого боргу, більш аніж удвічі перевищують аналогічні показники ДВС - 5,8% проти 2,3%. Маємо визнати певну успішність діяльності інституту приватних виконавців. І враховуючи загальну не дуже втішну ситуацію зі станом виконання рішень в Україні, питання існуючого обмеження повноважень приватних виконавців потребувало суттєвого перегляду. Вважаю, що надання повноважень приватним виконавцям виконувати рішення на користь держави, розвантажить органи ДВС, а також сприятиме збільшенню надходжень коштів до державного бюджету України», – сказав Валерій Божик. Він також заявив, що існуючі заходи примусового виконання рішень є застарілими.

«Неврегульованість порядку виконання більшості категорій рішень призводить до того, що держава, бізнес громадяни втрачають кошти та довіру до правосуддя, оскільки не можуть у повній мірі захистити свої права та інтереси», - додав Валерій Божик.

Парламентар перерахував основні напрями новацій законопроекту № 5660:

- Розширення повноважень приватних виконавців, перегляд доступу до професії,  розширення повноважень помічників приватних виконавців – все це має призвести до збільшення загальної кількості представників спільноти приватних виконавців.

- Цифровізація процесу примусового виконання - дасть змогу оптимізувати та пришвидшити виконання рішень.

- Врегулювання особливостей виконання окремих категорій рішень.

- Врегулювання особливостей виконання окремих категорій рішень.боржника, визначення особливостей звернення стягнення на окремі види майна.

Попередньо розгляд законопроєкту №5660 «Про примусове виконання рішень» заплановано на 13 липня.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Раді зареєстрували законопроект про виконавче провадження.

Також ми писали, якою буде дисциплінарна відповідальність приватних виконавців після прийняття нового закону.

Крім того, у АПВУ вказали, чим важливий законопроект про примусове виконання рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України