Раді рекомендують прийняти в цілому законопроект щодо закупівлі Нацбанком юридичних послуг

16:20, 11 октября 2021
Законопроектом пропонується надати Національному банку право здійснювати закупівлю юридичних послуг для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав.
Раді рекомендують прийняти в цілому законопроект щодо закупівлі  Нацбанком юридичних послуг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет на своєму засіданні розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України» (№ 5852), передає офіційний сайт парламенту.

Законопроектом пропонується надати Національному банку право здійснювати закупівлю юридичних послуг для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав, а також тих, які пов’язані із захистом його прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких є Національний банк, без застосування визначеної Законом «Про публічні закупівлі» процедури.

Під час підготовки законопроекту до другого читання народними депутатами було подано 16 пропозицій, з яких пропонується врахувати п’ять і 11 відхилити.

Як зазначив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, поправки, які пропонується врахувати, врегульовують питання звітності і прозорості закупівлі Національним банком відповідних послуг.

Окрім того, пропонується змінити назву проекту, виклавши її у такій редакції: «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Комітет заслухав Звіт Антимонопольного комітету України за 2020 рік.

Голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська, зокрема, зазначила що розмір економічного ефекту внаслідок вжиття АМКУ заходів із припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції та попередження неправомірних втрат і витрат юридичних та фізичних осіб у 2020 році становив 4,63 млрд грн, що на 8% більше, ніж у 2019 році.

Ольга Піщанська наголосила, що основним пріоритетом була «зміна кількості на якість, тобто, акцентувалися на тих порушеннях, які мають значний вплив на економіку України, життя суспільства і зупинення яких матиме більш значимий ефект».

Голова АМКУ відзначила збільшення сплачених штрафів і пені. «Починається тенденція, коли ми не тільки виносимо рішення про накладення штрафів, а вони надходять до бюджету. Наприклад, у 2020 році на 297 млн грн, або 20%, збільшена сума коштів, які були перераховані до державного бюджету, і це без врахування коштів по так званій тютюновій справі про монополію «Тедіс Україна»», – пояснила доповідач.

Також АМКУ проводиться активна робота з виявлення спотворень результатів торгів. Так, у 2020 році було виявлено змови на торгах сукупною вартістю 7 млрд грн.

Члени Комітету обговорили питання щодо роботи газового ринку, сфери енергетики та налагодження співпраці з представниками середнього бізнесу.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути звіт Антимонопольного комітету України за 2020 рік та за результатами розгляду взяти його до відома.

Раніше ми писали, що Рада прийняла за основу законопроект щодо закупівлі юридичних послуг НБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube «Право ТВ», щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді