Позов до Порошенка через Томос: суд провів перше засідання

14:35, 23 января 2019
Позивач просить суд встановити відсутність у Президента України повноважень втручатись у діяльність церков.
Позов до Порошенка через Томос: суд провів перше засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 22 січня, відбулось підготовче засідання Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за позовом ГО «Неурядова організація верховенство права» до Президента України Петра Порошенка щодо встановлення відсутності компетенції (повноважень) глави держави втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема, шляхом підписання та направлення звернення до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні, яке в подальшому було підтримано Верховною Радою України відповідною постановою.

Суд завершив підготовче провадження у справі та призначив справу до розгляду по суті на 27 лютого 2019 року. Про це повідомила прес-служба суду.

Справа буде розглянута у формі загального позовного провадження, що передбачає  проходження всіх стадій судового процесу, а саме: подання позову, вирішення питання про відкриття провадження у справі, підготовче провадження, розгляд справи по суті та ухвалення судом рішення по суті справи.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що проти Президента України поданий позов до суду через його звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати українській церкві Томос про автокефалію. Позивачем виступило ГО «Верховенство права». Позивач вважає, що Петро Порошенко перевищив свої повноваження, звернувшись до Вселенського патріархату в квітні 2018 року.

Також ми повідомляли, що Верховний Суд ухвалив важливе рішення у справі про перехід парафій УПЦ МП до Православної церкви України. КГС ВС підтвердив право зборів парафії вирішувати питання про канонічну підлеглість храму.

Окрім того, 18 січня голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про перехід парафій УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України. Закон набере чинності після того, як його підпише голова держави.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду