Як уникнути тромбозу після щеплення від COVID-19: деталі

08:45, 16 ноября 2021
Лікар розповів нюанси вакцин від COVID-19.
Як уникнути тромбозу після щеплення від COVID-19: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Флеболог Андрій Бахтізін розповів, що його пацієнти, які вирішили вакцинуватися, побоюються наслідків щеплення, пишуть «Факти».

– Справа не лише, у виборі вакцини, – відповідає лікар. – Важливо також лікувати варикоз вчасно, а перед щепленням провести кілька важливих профілактичних дій.

По-перше, тижнів за два до вакцинації необхідно одягати та носити вдень компресійні панчохи або застосовувати еластичне бинтування.

По-друге, змащувати зони варикозних вен гелем, що містить гепарин.

По-третє, вживати достатню кількість рідини.

По-четверте, приймати венотонік, наприклад, нормовен по одній таблетці двічі на день.

Варикоз, варикозне розширення вен – одне з найпоширеніших захворювань нижніх кінцівок. При цьому стінки вен стають нееластичними, розширюються просвіти судин і  клапанний апарат, який допомагає крові рухатися вгору – до серця – не справляється.

Кров у таких місцях застоюється і вени стають все ширшими і ширшими, а крові накопичується все більше, утворюються тромби, розвивається варикозна хвороба.

Дослідження вчених підтвердили, що при попаданні в кров коронавірусу SARS-CoV 2 вона ще більше згущується, та ризик утворення тромбів збільшується.

Після вакцинації в окремих випадках також можуть виникати тромби. Але якщо дотримуватися цих простихі порад флеболога, ризик можна мінімізувати.

Але вакцинуватися потрібно однозначно (якщо немає загострення). Тому що, як показав досвід, у щеплених від COVID-19 при зараженні коронавірусом перебіг хвороби набагато легший, а серйозні наслідки виникають набагато рідше.

Тромби після вакцинації препаратом AstraZeneca потрібно вважати вкрай рідкісним побічним ефектом. Такі дані озвучило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що одеситів почнуть вакцинувати у трамваях.

Крім того, ми повідомляли, на що поліція зверне увагу в першу чергу при перевірці сертифікатів про вакцинацію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва