Звинувачення судді в упередженості не є втручанням в його діяльність: висновок ВРП

17:40, 15 ноября 2018
Вища рада правосуддя дійшла висновку, що Постійний представник Верховної Ради в КСУ не чинив тиску на суддю.
Звинувачення судді в упередженості не є втручанням в його діяльність: висновок ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» писала про те, що суддя Миколаївського районного суду Львівської області Ігор Карбовнік звернувся до Вищої ради правосуддя із повідомленням про втручання в його професійну діяльність.

За словами І.Карбовніка, воно виражалось у тому, що Постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді України Анатолій Селіванов звинуватив суддю в упередженості та злочинній змові з працівниками поліції.

«Він звинувачує мене у «свідомому противоправному діянні, яке підтверджується направленням повістки про виклик не у той суд, який має розглядати справу про ДТП», а також у «свідомих діях, узгоджених між  субєктом подання протоколу для судового розгляду і суддею, який відкрив провадження і призначив слухання справи з явним умислом свідомого ставлення до наслідків прямого чи опосередкованого інтересу в результаті розгляду цієї справи».

Таким чином, з метою уникнути відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, у випадку встановлення його вини, А.Селіванов звинуватив мене у професійній некомпетентності, безвідповідальності та наявності у мене попередньої змови з представниками правоохоронних органів», - зазначив І.Карбовнік у тексті повідомлення у ВРП.

Після публікації цієї заяви на офіційному сайті Вищої ради правосуддя, журналісти «Судово-юридичної газети» звернулися до А.Селіванова з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася.

«Я підтверджую, що цілком аргументовано з позиції закону заявив про корупційні звязки між інспектором патрульної поліції, що прибув на місце ДТП за моєї участі, та суддею Карбовніком. Під час складання протоколу я скористався правом, гарантованим ст.124 Кодексу про адміністративні правопорушення, і просив аби справа розглядалась за місцем мого проживання – у Шевченківському райсуді Києва. Однак пізніше я отримав повістку з Миколаївського райсуду Львівської області, куди інспектор поліції неправомірно направив матеріали справи», — заявив він.

Крім того, представник ВР повідомив, що звертався зі скаргами до голови Миколаївського райсуду та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також заявляв відвід судді І.Карбовніку, проте його не задовольнили.

Усе це, на думку А.Селіванова, свідчить про зацікавленість судді та його спроби захистити поліцейського, який не дотримався вимог закону в ході проведення слідчих дій.

«У головному управлінні патрульної поліції Львівської області знаходяться дві мої заяви про ці корупційні діяння. Звертаючись зі скаргами на судд І.Карбовніка, я не здійснюю тиску на суддю, а лише захищаю свої права», — зазначив А.Селіванов.

В результаті, перевіривши доводи, наведені у повідомленні І.Карбовніка, Вища рада правосуддя все ж не встановила факту втручання в його діяльність, а також жодних дій, що несуть загрозу незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Нагадаємо, раніше також повідомлялось, що правоохоронці проводять розслідування стосовно членів ГО «Громада Затоки», які вдерлися до кабінетів суддів.

Крім того, судді Апеляційного суду Вінницької області заявили про підробку судового рішення. Так, на копії постанови апеляційного суду від 18 жовтня 2018 року містяться відтиск печатки апеляційного суду та підпис невстановленої особи, яка затвердила вказану копію документа, оригіналу якого, як вважають судді, не існує.

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду