Втручання в діяльність суддів: правоохоронці здійснюють кримінальне провадження

18:44, 8 ноября 2018
Розслідування ведеться щодо членів ГО «Громада Затоки», які вдерлися до кабінетів суддів.
Втручання в діяльність суддів: правоохоронці здійснюють кримінальне провадження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 березня 2017 року до ВРП надійшло повідомлення голови Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського О.О., у якому викладено звернення загальних зборів суддів Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 16 березня 2017 року про факти втручання у діяльність суддів Мишка В.В. і Прийомової О.Ю. та тиск на них у зв’язку із здійсненням правосуддя, передає прес-центр Судової влади України.

Так, 3 березня 2017 року депутат Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області звернулася до суду з шістьма адміністративними позовами до Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області про визнання протиправними дій, скасування рішень суб’єктів владних повноважень та визнання відсутності компетенції (повноважень) суб’єкта владних повноважень.

У повідомленні йшлося, що того самого дня представником Затоківської селищної ради за довіреністю подано до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області звернення на ім’я голови суду Боярського О.О., суддів Мишка В.В. та Прийомової О.Ю., в якому було звернуто увагу на подання до суду шести однотипних позовів, спрямованих на блокування роботи Затоківської селищної ради. У зверненні зазначалося про неможливість прийняття рішень на користь позивача.

6 березня 2017 року приблизно о 10:00 до робочих кабінетів суддів Мишка В.В. та Прийомової О.Ю. увірвались члени громадської організації «Громада Затоки», які наполегливо просили не приймати незаконних рішень на користь позивача у зазначених справах.

Крім того, цими особами було залишено на ім’я голови суду Боярського О.О., суддів Мишка В.В. та Прийомової О.Ю. письмове звернення, в якому вони застерігали суд від винесення «явно неправосудних судових рішень» та зазначали, що в іншому випадку звертатимуться до Президента України, Генерального прокурора, Національного антикорупційного бюро України та інших органів влади з метою притягнення суддів до відповідальності за прийняття явно неправосудних та корупційних рішень.

18 вересня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула звернення суддів та ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо щомісячного інформування про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом застосування до суддів Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Мишка Віталія Володимировича та Прийомової Ольги Юріївни психологічного тиску та незаконного впливу у березні 2017 року.

Прокуратура Одеської області листом від 29 жовтня 2018 року повідомила, що слідчим відділом Білгород-Дністровського ВП ГУ НП в Одеській області здійснюється судове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання членами громадського об’єднання «Громада Затоки» у діяльність суддів Білгород-Дністровського міськрайонного суду Мишка В.В. та Прийомової О.Ю. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя Господарського суду Харківської області поскаржився на тиск з боку сторони процесу через ЗМІ.

Крім того, суддя Рівненського районного суду Рівненської області Штогун Олександр Сергійович повідомив про втручання в його діяльність особи, яка назвала себе керівником громадського об’єднання «Transparency International Ukraine».

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді