До трьох років позбавлення волі за наклеп: в Раді зареєстрований законопроект

12:39, 21 ноября 2018
Депутати пропонують ввести кримінальну відповідальність за поширення недостовірної інформації.
До трьох років позбавлення волі за наклеп: в Раді зареєстрований законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін зареєстрували у парламенті проект закону №9306 від 20.11.2018 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп.

«В останній час в Україні, на жаль, свободу слова в країні все частіше плутають зі вседозволеністю поширення відверто неперевірених, а то й зовсім помилкових фактів», — зазначають автори законопроекту.

На їх думку, одним з яскравих прикладів розповсюдження неправдивої інформації є звинувачення з боку засобів масової інформації на адресу народного депутата України щодо причетності до вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк.

Парламентарі вважають, що вирішення спорів, що виникають внаслідок поширення неправдивої інформації, у цивільно-правовій площині — не достатньо ефективний засіб захисту порушених немайнових прав особи, який до того ж не несе жодної превентивної функції. Натомість введення кримінальної відповідальності за такі дії М.Паламарчук, А.Палатний та О.Велікін вважають цілком виправданим кроком та цілком прийнятним у демократичному суспільстві.

Таким чином, нардепи пропонують доповнити Кримінальний кодекс ст.1512 наступного змісту:

  1. Наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, -

карається штрафом у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі до двох років.

  1. Ті самі дії, вчинені шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, —

караються штрафом в розмірі від п'ятисот до тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

  1. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, поєднані з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, —

караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Крім того, зміни, запропоновані депутатами, торкаються і Кримінального процесуального кодексу. Згідно з проектом закону, кримінальне провадження у таких випадках може здійснюватись лише у формі приватного обвинувачення, тобто розпочинається слідчим або прокурором лише на підставі заяви потерпілого.

Автор: Ольга Туева
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва