Зазіхання на наш закон ми втримали, — голова ВС Валентина Данішевська

15:33, 10 декабря 2018
Голова ВС долучилась до обговорення проблем суддівської незалежності на засіданні Ради суддів.
Зазіхання на наш закон ми втримали, — голова ВС Валентина Данішевська
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада суддів України 7 грудня провела чергове засідання, на порядок денний якого було винесене питання щодо дотримання гарантій незалежності суддів. До участі в обговоренні заявленої проблематики долучилась, зокрема, голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

«Усі наші зусилля останнім часом були спрямовані на те, щоб зупинити прагнення Верховної Ради в бюджетному процесі бодай зачепити Закон «Про судоустрій та статус суддів». Спочатку ми вирішили питання виключення цих положень із проекту закону про державний бюджет, а далі ми працювали над тим, аби поданий окремий законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій та статус суддів» теж не мав перспективи».

Так, за її словами, представникам суддівської спільноти вдалося знайти порозуміння з прем’єр-міністром, Міністерством фінансів і Президентом України щодо того, що засади судової реформи мають зберігатися, і дотримуватись їх мають не лише суди, а й усі органи влади, які свого часу мали відношення до впровадження судової реформи.

«Тому будемо вважати, що зазіхання на наш закон ми втримали. Ми не повинні давати шансу тим, хто хоче нашкодити судовій системі і знову зробити її слабкою. Те, що нам потрібно, знаходиться поза межами наших повноважень — у руках парламенту. Ми маємо продемонструвати своє прагнення до змін в рамках конструктивного діалогу. Висловлювати зауваження, висувати ультиматуми та предявляти претензії можна тоді, коли ти не хочеш досягти результату. Треба дякувати, підкреслювати позитивне і робити так, щоб депутати прийняли рішення із власної волі», — вважає В.Данішевська.  

Серед іншого, очільниця ВС також наголосила на важливості проведення позачергового з’їзду суддів, на якому мають обрати нових членів ВРП.

«Вища рада правосуддя в процесі проведення конкурсів отримає значне навантаження, тому їй необхідно мати стабільний склад. Декілька членів ВРП пішли на конкурс, і тому може статися так, що вони не зможуть брати участь у прийнятті рішень. Як зазвичай, буде відповідний тиск, розхитування процесу, підозри стосовно наявності конфлікту інтересів і таке інше. І для того, аби ми були впевнені в тому, що ВРП незалежно від цього зможе стабільно працювати і ухвалювати рішення, нам потрібно провести цей зїзд», — пояснила голова ВС.

Разом з тим В.Данішевська зауважила, що навколо з’їзду існують певні нагнітання з боку політичних сил, і це має стимулювати суддів ставати більш згуртованими.   

На засіданні РСУ також підіймалося питання щодо можливих шляхів пришвидшення процесу кваліфікаційного оцінювання суддів. Один із них — створення кваліфікаційних комісій в областях. Однак це питання також знаходиться у віданні парламенту, а не органів суддівського самоуправління, тому такий варіант вирішення проблеми В.Данішевська не вважає оптимальним.

«Результатів можна досягнути швидше, коли зробиш все власними силами. Треба спочатку дочекатися відповідних змін до закону, а потім ще створити ці комісії. Тому цей шлях буде набагато довшим, аніж той, який ми вбачаємо — ВККС обіцяє завершити оцінювання у вересні2019 року, і жоден з інших запропонованих варіантів пришвидшення процесу не дасть результатів раніше», — вважає голова Верховного Суду.

Скептично ставиться суддя і до ідеї залучення сторонніх осіб до перевірки практичних завдань.

«Аналізуючи плюси та мінуси такого варіанту, ми зрозуміли, що, коли мова йде про заробітну плату, ми згодні аби наші роботи перевіряв будь-хто, аби тільки пришвидшити процес кваліфоцінювання. А як тільки хтось отримає недостатню кількість балів, одразу виникне питання: а хто перевіряв роботи і чи мають вони на це повноваження? І підуть позови до суду, виникне багато побічних наслідків», — припускає В.Данішевська. 

Однак цей варіант розв’язання проблеми все ж може бути застосований, бо його обговорення досі триває.

Автор: Ольга Туева
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді