Зробимо ліки дешевшими: в Раді зареєстровано пакет законів

11:36, 11 декабря 2018
Законопроекти мають на меті підтримку вітчизняної фармацевтики та збільшення фінансування програми «Доступні ліки».
Зробимо ліки дешевшими: в Раді зареєстровано пакет законів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно з даними дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина», кожен другий пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів. Головною проблемою, як стверджували 94% пацієнтів, що брали участь в опитуванні, є власне висока вартість препаратів.

Враховуючи такий стан речей, народні депутати розробили два законопроекти, які спрямовані на забезпечення доступності медикаментів для населення.

Так, проектом закону №9373 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення населення безкоштовними лікарськими засобами пропонується передбачити щорічний обсяг коштів держбюджету, які  спрямовуються на фінансування відшкодування вартості лікарських засобів за програмою “Доступні ліки”, на рівні не менше 0,25% від обсягу видатків, що передбачені бюджетом на відповідний рік.

Станом на 2018 рік це майже 2,5 млрд грн, а у разі прийняття закону фінансування програми вдасться збільшити в 2,5 рази та забезпечити безкоштовними препаратами 5% попиту населення на ліки.

Разом з тим з метою забезпечення комплексного здешевлення ліків та забезпечення розвитку вітчизняної фармацевтики законопроект №9373, на думку депутатів, має розглядатися у сукупності з проектом закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо комплексного здешевлення ліків для громадян та забезпечення розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі».

«З метою імплементації європейських норм в українське законодавство, усунення корупційних ризиків при встановленні обсягів квот на отримання спирту етилового за пільговою ставкою акцизного збору підприємствами, забезпечення населення країни якісними, безпечними та економічно доступними лікарськими засобами вітчизняного виробництва, створення та впровадження у виробництво нової номенклатури відсутніх у достатній кількості на вітчизняному ринку ліків пропонується скасування квот на отримання спирту вітчизняними фармкомпаніями для виробництва лікарських засобів», — зазначається у пояснювальній записці до законопроекту №9374.

З цією метою пропонується знизити спеціальну ставку для операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів з 7% до 0%.

Нагадаємо, голова Верховної Ради підписав закон, який передбачає виділення додаткових 10 мільярдів гривень на пенсійні виплати, а Президент України підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу.

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду