20-21 грудня Всеукраїнська конференція прокурорів обере членів Вищої ради правосуддя

19:06, 19 декабря 2018
Всеукраїнська конференція скликана рішенням Ради прокурорів України.
20-21 грудня Всеукраїнська конференція прокурорів обере членів Вищої ради правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20-21 грудня 2018 року Радою прокурорів України скликана всеукраїнська конференція прокурорів, яка має обрати двох членів Вищої ради правосуддя. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

Відповідно до статті 131 Конституції України, Вища рада правосуддя складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох призначає Президент України, двох обирає Верховна Рада України, двох — з’їзд адвокатів України, двох обирає всеукраїнська конференція прокурорів, двох — з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою.

Члени Вищої ради правосуддя обираються (призначаються) строком на чотири роки. Одна й та сама особа не може обіймати посаду члена Вищої ради правосуддя два строки поспіль.

Порядок обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя визначається законом.

Так, згідно з вимогами ст. 14 Закону України «Про вищу Раду правосуддя», всеукраїнська конференція прокурорів з метою обрання членів Вищої ради правосуддя проводиться не пізніше ніж за два місяці до дня закінчення строку, на який було обрано (призначено) члена Вищої ради правосуддя.

Рішенням всеукраїнської конференції працівників прокуратури від 27 квітня 2015 року обрано двох членів Вищої ради юстиції, повноваження яких закінчуються 27 квітня 2019 року.

Тобто всеукраїнська конференція прокурорів на виконання вимог Закону України «Про вищу Раду правосуддя» має бути проведена не пізніше 27 лютого 2019 року.

Разом з цим стаття 68 Закону України «Про прокуратуру» визначає порядок скликання всеукраїнської конференції прокурорів.

Відповідно до частини 2 цієї статті делегати всеукраїнської конференції прокурорів повідомляються про день її проведення та питання, що виносяться на її розгляд, не пізніше ніж за 30 днів до початку конференції.

Таким чином, збори прокурорів прокуратур усіх рівнів задля обрання делегатів на конференцію мали бути проведені не пізніше 27 січня 2019 року.

Враховуючи, що січень — це період складання річних звітів та проведення підсумкових нарад, з метою своєчасного та неухильного виконання вимог Конституції України і Закону України «Про вищу Раду правосуддя», всеукраїнська конференція прокурорів скликана рішенням Ради прокурорів України на 20-21 грудня 2018 року, а відповідні збори прокурорів в колективах проведені до 9 листопада цього року.

Якщо хтось заявляє з трибуни парламенту про нібито поспіх з боку Генпрокуратури у проведенні такої конференції, то доведу до відома того нардепа, що подібний захід з обрання членів ВРП відбувається сьогодні-завтра на позачерговому з’їзді суддів.

Всеукраїнська конференція прокурорів транслюватиметься на каналі Генпрокуратури в Youtube.

Нагадаємо, як повідомляла «Судово-юридична газета», 19 і 20 грудня проходить XVI позачерговий з’їзд суддів, що обирає чотирьох членів Вищої ради правосуддя з 21 претендента. Відзначимо, що в роботі з’їзду візьмуть участь тільки 275 делегатів.

Подробиці виборів до Вищої ради правосуддя також можна дізнатися із нашої статті «Вибори до Вищої ради правосуддя: момент істини».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва