Касаційний адмінсуд ВС підбив підсумки першого року роботи

10:53, 25 января 2019
25 січня на зборах суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді озвучені результати роботи першого року.
Касаційний адмінсуд ВС підбив підсумки першого року роботи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 січня в Касаційному адміністративному суді Верховного Суду відбуваються збори, на яких, зокрема, заслуховується звіт голови КАС ВС Михайла Смоковича щодо діяльності Суду у 2018 році.

"За весь час моєї роботи в адміністративному суді цей рік, мабуть, був найважчим", — наголосив М. Смокович. Втім, в умовах надзвичайного навантаження КАС ВС розпочав свою процесуальну діяльність, суддям та працівникам апарату вдалося організувати ефективну роботу. Упродовж 2018 року на розгляді КАС ВС перебувало 76 502 справи та матеріали. Цей показник складають 42 440 справ, переданих з ВСУ та ВАСУ, і 34 062 нові матеріали. Загалом, у 2018 р. судді КАС ВС розглянули 37 449 справ і матеріалів (49%), що перебували на розгляді. Найбільшу кількість становлять податкові справи (23 662 надійшло, 13 767 розглянуто). Далі за рейтингом — соціальні справи (14 978 надійшло, 9 888 розглянуто).

Щодо оскарження дій, бездіяльності, рішень: на розгляд надійшло 251 справа щодо Вищої ради правосуддя та 240 щодо ВККС. «Таким чином, від органів, які мають захищати інтереси суддів, самі судді захищаються в судах», — зазначив голова КАС ВС.

Також він зауважив, що місцеві суди не завжди враховують позицію Верховного Суду, особливо в справах, де позивачами виступають судді. «Вони навіть не обґрунтовують, чому відходять від позиції Верховного Суду. Це тягне за собою збільшення відсотку скасованих та може призвести до притягнення до дисциплінарної відповідальності».

Також Михайло Смокович нарікає на роботу КП ДСС, яка не забезпечує пошук документів за реквізитами належним чином, та на роботу Укрпошти.

Станом на 1 січня 2019 року показних нерозглянутих справ і матеріалів становить 37 124 (49%). До одного судді в середньому надійшло 2 844 справи та матеріали. Середній показник ухвалених судових рішень одним суддею КАС ВС становив 1 498, і є одним з найбільших серед усіх касаційних судів. Налагодити і оптимізувати робочі процеси вдалось, зокрема, завдяки впровадженню механізму створення електронних копій усіх документів при їх реєстрації, надіслання листів з використанням ЕЦП та електронної пошти, фіксації передачі процесуальних документів в автоматизованій системі документообігу без використання паперових реєстрів, надісланню судових рішень у електронній формі учасникам судового процесу, які звернулись до суду із відповідною заявою.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду