Заяви до ЄСПЛ щодо кваліфоцінювання суддів: чи розглядатиме їх Суд

17:21, 15 февраля 2019
Уповноважений у справах ЄСПЛ прокоментував перспективи розгляду заяв суддів щодо оскарження результатів кваліфоцінювання.
Заяви до ЄСПЛ щодо кваліфоцінювання суддів: чи розглядатиме їх Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляді Касаційного адміністративного суду як суду першої інстанції перебуває велика кількість справ, де позивачами виступають судді, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання. І ледве не у кожному випадку представники позивачів зазначають, що Європейський суд з прав людини відкрив значну кількість проваджень за заявами осіб, які не підтвердили свою здатність здійснювати правосуддя.

Чи відповідають такі твердження дійсності, під час круглого столу на тему «Практика Європейського суду з прав людини у 2018 році: питання адміністративної юстиції» розповів заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

«Між моментом, коли заявник звернувся до Європейського суду з прав людини, і моментом, коли офіс урядового уповноваженого про це дізнався, минає приблизно 5 років. Наразі є тільки чутки про те, що такі звернення були, однак комунікації між Судом та урядом України ще не відбувалось. Тож на сьогодні жодної справи проти України по новій дисциплінарній системі немає. Усі твердження позивачів та їх представників стосовно того, що вони звернулися до ЄСПЛ і їх заяви були визнані прийнятними та вже розглядаються Судом, — це просто шантаж. До комунікації Суд ще навіть не вирішив питання про можливу прийнятність заяви. Більше того, навіть після комунікації існує ймовірність, що ЄСПЛ визнає заяву неприйнятною», — зауважив І. Ліщина.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що за 2018 рік Велика Палата Верховного Суду  розглянула по суті 70 заяв про перегляд судових рішень за виключними обставинами — після встановлення Європейським судом з прав людини порушення права, гарантованого Конвенцією.

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки