Як співвласникам будинку захиститись від недобросовісного управителя

17:45, 6 марта 2019
Чи можна достроково розірвати договір з утримувачем багатоквартирного будинку через неякісне надання послуг.
Як співвласникам будинку захиститись від недобросовісного управителя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді з’явився законопроект №10109 «Про внесення змін до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Не секрет, що цей Закон певною мірою реформував житлово-комунальну сферу. Річ у тім, що він надає співвласникам багатоквартирних будинків (власникам квартир або нежитлових приміщень у ньому) ефективний механізм вибору управителя для свого будинку. Вони можуть вільно обирати форму управління і тих, хто буде обслуговувати їхній будинок.

Передбачається три форми управління багатоквартирним будинком:

- безпосереднє управління, яке є більш характерним для маленьких будинків;

 - об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ); 

- передача функцій з управління будинком управителю.

Управителями можуть виступати професійні управляючі компанії чи фізичні особи-підприємці, котрі за договором надають послуги з утримання та ремонту спільного майна будинку і прибудинкової території. Договір з управителем укладають співвласники багатоквартирного будинку, в тому числі об’єднані в ОСББ. Від імені ОСББ договір з управителем підписує його голова, а в будинках, де ОСББ не створене, для цього на загальних зборах обирається уповноважена особа від співвласників.

З кожним роком все більше власників багатоквартирних будинків нарікають на обслуговування ЖЕКами, а відтак, приймають рішення управляти своїм майном самостійно чи передати таку функцію професійним управителям. Проте буває й так, що управителі недобросовісно виконують свої обов’язки з утримання будинку.

Як зміняться правовідносини між власниками будинку і управителем

Зміни до закону покликані посилити захищеність прав співвласників багатоквартирного житлового будинку у правовідносинах з управителем. Зокрема, власники матимуть право звертатися до управителя щодо інформації про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання і експлуатації, витрати на утримання майна будинку і надходження, одержані від його використання, та отримувати відповідь у чітко обумовлений законом строк — один місяць.

Це дозволить у подальшому уникати ситуацій, коли управитель багатоквартирного житлового будинку якомога довше затягує підготовку відповідей на листи-запити власників, посилаючись на завантаженість, тож відповідь може бути надана і через півроку, а тим часом спільне майно власників управляється неналежним чином.

Крім того, законопроект передбачає, що управління багатоквартирним будинком без чинного договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком заборонено. А також надає право співвласникам багатоквартирного будинку вимагати належного виконання договору управителем, а у разі систематичного порушення ним умов — дострокового розірвання договору. Такі поправки допоможуть власникам розірвати відносини з недобросовісними управителями до кінця строку дії чинного договору.


Раніше «Судово-юридична газета» писала про законопроект, покликаний протидіяти мобінгу

Також ішлося про підвищення податків для ІТ-сфери.  

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва