Як не дати себе ошукати при працевлаштуванні за кордоном

16:45, 12 марта 2019
Основні правила роботи з фірмами-посередниками для виїзду на роботу за кордон.
Як не дати себе ошукати при працевлаштуванні за кордоном
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Утопічно було б говорити, що події останніх п’яти років жодним чином не вплинули на суспільний стан в Україні. Вже, мабуть, не знайдеться людини, яка не мала б знайомого, родича, колишнього колеги, котрий зараз знаходиться десь в Італії чи Польщі у пошуках кращого життя. За даними ООН, у середньому з України щороку виїздить близько 1 млн громадян, і цей показник має тенденцію до зростання.

І попит, звісно, породжує пропозиції. Соціальні мережі, сайти, газети, телеканали, навіть бігборди в метро та на вулицях міста рясніють чисельними пропозиціями допомогти легально та швидко влаштуватися на роботу. «Судово-юридична газета» з’ясувала, як не загубитися у різноманітті варіантів та дійсно безпечно заробити грошей за кордоном, а не залишитись в Україні без своїх останніх заощаджень.

Якщо вже ви твердо вирішили поїхати за кордон працювати, дуже важливо врахувати кілька аспектів. Дотримання цих порад не потребуватиме значного часу чи зусиль, але в майбутньому може суттєво допомогти.

1. Пошук посередника

Перш за все, звичайно, потрібно визначитися, з яким саме посередником ви плануєте співпрацювати. Як правило, кожна фірма має свій означений перелік країн для працевлаштування та конкретний напрям по вакансіям. Тут вже тільки ваші особисті уподобання та навички впливають на вибір компанії.

Та все ж під час пошуку фірми-посередника варто звернути увагу на текст оголошення, а саме на такі фактори:

  • чи вказане повне найменування фірми;
  • чи збігається адреса з ліцензією;
  • номери телефонів: дуже добре, коли їх кілька, і вони співпадають з вказаними у реєстрі юридичних осіб;
  • серію, номер і дату видачі ліцензії та орган ліцензування Міністерства соціальної політики України. Як правило, фірми з ліцензією та гарною репутацією вказують ці дані вже в оголошенні, щоб клієнт міг завчасно все перевірити.

Вже безпосередньо під час відвідування офісу компанії-посередника зверніть увагу, чи є там спеціальне місце (має бути доступне для клієнта), де містилися б копії ліценції, витягу з реєстру юридичних осіб, номери телефонів державної служби зайнятості України, представництва Державної регуляторної служби України; книга відгуків та пропозицій; витяг із Закону України «Про захист прав споживачів»

 Якщо фірма працює чесно та прозоро, усе це буде вам надано без жодних затримок та запитань.

2. Перевірка ліцензії

Навіть якщо в оголошенні та офісі фірми все ідеально, співробітники привітні, а майбутня робота — омріяна, дуже важливо перевірити всю документацію посередника. Це чи не найголовніший крок до вашої безпечної та прибуткової роботи. Слід обов’язково перевірити:

  • ліцензії Міністерства соціальної політики на провадження діяльності з посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном. У випадку відсутності такої ліцензії всі подальші перемовини з посередником сенсу не матимуть.

Для перевірки ліцензії необхідно знати офіційну назву та адресу компанії, номер ліцензії та дату її видачі. Повний список фірм з вказівкою країн та професійної спеціалізації можна знайти за посиланням;

  • контракт про посередництво у працевлаштуванні за кордоном із закордонним роботодавцем у консульській установі України або в Міністерстві закордонних справ України;
  • дозвіл на працевлаштування громадян України, виданий роботодавцю уповноваженим органом країни працевлаштування та засвідчений згідно відповідно до вимог країни видачі, обов’язково легалізований у консульській установі України;
  • проект трудового договору, засвідчений іноземним роботодавцем.

Документи, складені іноземною мовою, повинні бути перекладені на українську мову та обов’язково нотаріально засвідчені.

3. Укладення договору з посередником

Важливо пам’ятати, що письмовий договір з посередником має бути саме про надання послуг щодо працевлаштування, а ніяк не про надання консультаційних послуг тощо.

Правильно складений договір має містити таку інформацію:

  • номер та дату договору;
  • найменування посередника, відомості щодо ліцензії на посередництво у працевлаштуванні за кордоном, місцезнаходження посередника;
  • відомості про вас (прізвище, ім'я та по-батькові, місце проживання, дата народження, ІНН тощо);
  • чіткий та ясний опис предмета договору, а саме «надання послуг з працевлаштування за кордоном». Ще раз акцентуємо, що предметом договору не повинні бути ніякі загальні визначення, як то «інформаційно-дорадчі послуги», «консультації» тощо. Це одна з найбільш частих помилок тих, хто працевлаштовується за кордоном;
  • місце та порядок підписання трудового договору з майбутнім роботодавцем;
  • права та обов’язки сторін;
  • відповідальність у разі порушення умов договору;
  • умови можливої зміни умов договору чи його розірвання;
  • порядок вирішення спорів;
  • форс-мажорні обставини;
  • строк дії договору;
  • сума та порядок розрахунку за послуги посередника;
  • реквізити сторін.

Договір підписується вами та посередником у двох екземплярах з обов’язковим проставленням печатки посередника. Один екземпляр залишається у вас, другий — у фірми.

Не треба боятися наполягти на більш детальному вивченні договору, ставити запитання, користуватися послугами юриста. Фірма, що працює легально, ніколи не відмовить вам у додатковому часі на роздуми.

4. Підписання договору з роботодавцем

Стосовно підписання договору з безпосереднім роботодавцем діють ті ж правила, що й з посередником. Читайте уважно, користуйтеся порадами юриста, наполягайте на зміні аспектів, які вас не влаштовують.

Окрім перелічених вище пунктів у договорі посередника, трудовий договір ще має обов’язково містити наступні пункти:

  • професійні компетенції працівника. Роботодавець бажає бачити, а ви підтверджуєте наявність у вас відповідних навичок та вмінь, рівня освіти, досвіду тощо;
  • умови праці: місце роботи, характер навантаження, графік роботи, шкідливість впливу і т.д.;
  • оплату праці: розмір посадового окладу, доплати, преміювання, вирахування, лікарняні, а також строки та порядок розрахунку;
  • організаційні питання. Проживання (якщо так, то умови, кількість людей у квартирі, за чий рахунок, місце знаходження), проїзд до місця роботи, харчування, спеціальна уніформа тощо;
  • питання медичного страхування;
  • порядок відшкодування шкоди здоров’ю у різних випадках (нещасний випадок, травма на виробництві, хвороба тощо)

Звичайно, у договорі не має бути жодних розпливчастих формулювань, як то «і таке інше», «за домовленістю», «тощо». Мова договору має бути вам зрозуміла. Юридичні питання щодо договору, ще раз наголошуємо, краще опрацювати з професійним юристом.

5. Розрахунок з посередником

У договорі з посередником вважливо прописати, що оплата буде здійснена лише після укладення трудового договору з роботодавцем. Вимагати з вас оплату до підписання договору з роботодавцем є грубим порушення з боку посередника.

Обов’язково сплачуйте суму, що зазначена у договорі, адже у разі його розірвання ви навряд чи зможете довести факт сплати більшої суми, і можете просто втратити свої гроші.

Пам’ятайте, що діяльність фірм-посередників регулюється Міністерством соцiальної політики України, і у випадку, якщо ви стали свідком порушення такою фірмою вимог чинного законодавства, варто звернутися за гарячою лінією міністерства 1545, щоб вберегти від можливих наслідків таких порушень як себе, так і інших громадян.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як заборона виїзду дитини за кордон може стати інструментом впливу на батьків.

Також ми писали про затримання киянки, яка продавала дівчат у рабство.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси