Ціноутворення у господарській діяльності — це складний багатофакторний процес, — президент IFA Ukraine Наталія Блажівська про рішення Верховного Суду

16:19, 21 марта 2019
Президент Міжнародної фіскальної асоціації IFA Ukraine Наталія Блажівська прокоментувала рішення ВС у справі з питань трансфертного ціноутворення.
Ціноутворення у господарській діяльності — це складний багатофакторний процес, — президент IFA Ukraine Наталія Блажівська про рішення Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Міжнародної фіскальної асоціації IFA Ukraine Наталія Блажівська прокоментувала «Судово-юридичній газеті» рішення Касаційного адміністративного суду ВС від 5 березня 2019 року у справі з питань трансфертного ціноутворення.

«Нещодавно Верховним Судом прийнято рішення у справі з питань трансфертного ціноутворення, в якому здійснено аналіз питання донарахувань з податку на прибуток. Це, власне, перша справа, в якій предметом аналізу були не просто процедурні моменти, а деякі важливі аспекти трансфертного ціноутворення по суті.

Верховним Судом у справі «ПП СІС-Груп проти ГУ ДФС в Одеській області» було залишено без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій. Таким чином, детальний аналіз рішень судів усіх трьох інстанцій у цій справі, з урахуванням позиції Верховного суду, дає основу для глибокої практичної дискусії з окремих аспектів трансфертного ціноутворення та розуміння напрямку розвитку судової практики.

Зокрема, прослідковується чітка позиція Верховного Суду щодо застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни, відповідно до якої при порівнянні цін податковий орган має аналізувати не тільки ціну саму по собі, а й численні додаткові фактори, які впливають на формування цін (умови платежів, розподіл ризиків поставки, звичайні комерційні знижки, сезонні коливання попиту, специфічні якісні характеристики).

На мою думку, це дуже важлива позиція Верховного суду, яка свідчить про розуміння судом того, що ціноутворення у господарській діяльності — це не просто фіксація цифри на папері, а складний багатофакторний процес», — відзначила Наталя Блажівська.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва