Перерахунок пенсій військовослужбовцям: постанова Верховного Суду

17:42, 16 апреля 2019
Верховний Суд висловив позицію щодо врахування складових грошового забезпечення та індексації при перерахунку пенсій військовослужбовцям.
Перерахунок пенсій військовослужбовцям: постанова Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів судової палати відступила від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах в частині відсутності підстав для включення певних складових до складу грошового забезпечення військовослужбовців.

Індексація має бути врахована у складі грошового забезпечення військовослужбовців для розрахунку пенсії за вислугу років, що забезпечує дотримання пенсійних прав осіб, звільнених з військової служби, як складової конституційного права на соціальний захист. Водночас при обчисленні пенсії не враховується така складова грошового забезпечення, як одноразові додаткові види грошового забезпечення, зокрема щорічні, щоквартальні, разові додаткові види грошового забезпечення, крім щомісячних або тих, що виплачуються раз на місяць.

Такий висновок не суперечить правовій позиції Великої Палати Верховного Суду, висловленій у постанові від 6 лютого 2019 року у справі №522/2738/17, оскільки Велика Палата Верховного Суду відступила від висновку Верховного Суду України, викладеного у постанові від 10 березня 2015 року (справа №21-70а15) щодо наявності підстав для включення до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, грошової допомоги на оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та сформулювала критерії включення до нього саме тих складових, які передбачені Законом №2262-ХІІ. Разом з тим, питання включення до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, отриманої індексації грошового забезпечення, не було предметом розгляду Великою Палатою Верховного Суду у справі №522/2738/17.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала рішення ВС з питання, чи завжди первинні документи підтверджують фактичне постачання товарів

 

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва