Оприлюднено зміни до порядку допуску до професії приватного виконавця

15:00, 6 мая 2019
Мінюст вніс зміни до порядку допуску до професії приватного виконавця та положення про дисциплінарну комісію приватних виконавців.
Оприлюднено зміни до порядку допуску до професії приватного виконавця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як і анонсувало Міністерство юстиції, професію приватного виконавця очікують зміни.

Зокрема, 16 квітня в Мінюсті зареєстровано наказ №1191/5, яким внесено зміни до Порядку допуску до професії приватного виконавця. Втім, поки вони лише часткові.

Нагадаємо, у першому блоці очікувалися наступні нововведення:

    можливість онлайн-навчання для кандидатів у професію з подальшою здачею заліку у вищому навчальному закладі;
    можливість стажування кандидатів не тільки у державних, а й у приватних виконавців;
    можливість для кандидата вільно вибирати регіон стажування;
    перехід до автоматизації оцінки 3 етапу кваліфікаційного іспиту (практичного завдання) не пізніше 1 вересня 2019 року;
    з кваліфікаційного іспиту будуть вилучені такі складові, як правопис і ділова українська мова, їх замінить пред'явлення кандидатом сертифіката про знання державної мови;
    перезавантаження персонального складу кваліфікаційної комісії.

У другому блоці:

    імплементація в роботу дисциплінарної комісії інституту дисциплінарного уповноваженого, запропонованого Асоціацією приватних виконавців;
    перезавантаження персонального складу дисциплінарної комісії;
    обговорення підходів до формалізації критеріїв застосування дисциплінарних стягнень.

Судячи з оприлюднених змін, наразі виконано умову щодо введення можливості стажування кандидатів у приватні виконавці не лише у державних виконавців. Так, раніше стажування особи, яка пройшла навчання, забезпечувалося структурним підрозділом Міністерства. Відповідно, внесено зміни до п. 2 р. III Порядку, який викладено в такій редакції:

«Стажування особи в органі державної виконавчої служби забезпечується головними територіальними управліннями юстиції Міністерства юстиції України в АРК, в областях, містах Києві та Севастополі.

Стажування особи у приватного виконавця забезпечується Радою приватних виконавців регіону, а у разі, якщо у виконавчому окрузі Раду приватних виконавців регіону не сформовано, — Радою приватних виконавців України».

Відповідно змінено п. 3, згідно з яким керівниками стажування осіб могли бути керівники управлінь Державної виконавчої служби головних територіальних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в АРК, областях, містах Києві та Севастополі. Тепер керівниками стажування можуть бути керівники органів державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції або приватний виконавець, строк здійснення діяльності якого становить більше року та до якого протягом останнього року не застосовувались дисциплінарні стягнення.

Керівник стажування визначається головним територіальним управлінням юстиції, а у разі проходження стажування у приватного виконавця Радою приватних виконавців.

Стажування у приватного виконавця можуть проходити одночасно не більше трьох осіб. У разі проходження стажування у приватного виконавця свідоцтво про проходження стажування за поданням Ради приватних виконавців видається головним територіальним управлінням юстиції за місцезнаходженням виконавчого округу приватного виконавця, у якого особа пройшла стажування.

Також Мінюст обіцяв, що з кваліфікаційного іспиту будуть вилучені такі складові, як правопис і ділова українська мова — їх замінить пред'явлення кандидатом сертифіката про знання державної мови. Як вбачається зі змін до переліку документів, які подає особа, що пройшла навчання та стажування, вони доповнені копією посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою та заявою про надання згоди на обробку персональних даних у довільній формі.

Відповідно, з показника успішності вирішення практичного завдання, що визначається кваліфікаційною комісією, виключено критерії дотримання правил правопису та загальних правил українського ділового мовлення.

Загалом за практичне завдання буде достатньо отримати 9 балів, а не 15.

Також внесено зміни до розділу V. Зокрема, особа, яка не має можливості з'явитися на кваліфікаційний іспит на дату, призначену кваліфікаційною комісією, подає до комісії заяву про перенесення дати іспиту.

Крім того, внесено зміни до положення про дисциплінарну комісію приватних виконавців. Її п. 12 доповнено новими абзацами такого змісту:

«На засідання дисциплінарної комісії можуть бути запрошені та заслухані представники органів державної влади, місцевого самоврядування, Асоціації приватних виконавців України та органів, утворених Асоціацією приватних виконавців України, а також інші особи, у тому числі міжнародні експерти, за їхньою згодою. Під час заслуховування осіб, зазначених в абз. 4 цього пункту, дисциплінарна комісія за клопотанням таких осіб долучає до матеріалів дисциплінарної справи подані ними матеріали (документи)».

У змінах також визначено, що матеріально-технічне та інформаційне забезпечення, організацію документообігу та зберігання документів дисциплінарної комісії здійснює Мін'юст.

Відповідні зміни діють з 3 травня 2019 року.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси