Закінчення ери матріархату в справах про визначення місця проживання дитини

18:41, 13 мая 2019
Інтереси дитини мають визначальне значення при вирішенні спору щодо місця проживання дитини: ВС/КЦС.
Закінчення ери матріархату в справах про визначення місця проживання дитини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тривалий час судовій практиці була притаманна, як висловився суддя Європейського Суду з прав людини Карло Ранзоні, «презумпція на користь матері» в справах щодо догляду за дитиною. Національні суди завжди виходили з того, що дитина повинна жити з матір'ю. Зазначене могло бути спростоване лише у випадках, де існували «виняткові обставини». З урахуванням зазначеного українські суди при вирішенні питань щодо визначення місця проживання дитини обмежувались лише встановленням наявності чи відсутності таких «виключних обставин», не досліджуючи при цьому наявність усіх інших непередбачуваних обставин, які могли б стосуватися вирішення спірного питання.

Натомість у міжнародному праві завжди застосовується принцип «найкращих інтересів дитини», тобто у всіх рішеннях, що стосуються дітей, їх найкращі інтереси повинні мати першочергове значення. Європейський Суд неодноразово повторював, що батьки повинні мати рівні права у спорах про утримання дітей, а найкращі інтереси дитини, залежно від їх характеру та серйозності, можуть перевищувати інтереси батьків.

Сучасна судова практика при вирішенні справ, зокрема, про визначення місця проживання дитини нарешті починає керуватися, перш за все, інтересами дитини та навіть враховувати побажання самої дитини. Наприклад, у справі №215/4452/16-ц Верховний Суд дійшов висновку, що проживання неповнолітнього сина з батьком буде відповідати найкращому забезпеченню його інтересів. Судами першої та апеляційної інстанцій, з висновками яких погодився Верховний Суд, було встановлено, що батько користується у неповнолітнього сина повагою та авторитетом. Судами також було враховано, що хлопчик виявив прихильність до батька, пояснивши, що мати він любить, проте бажає проживати з батьком, дослухається його думки.

Зазначена справа цікава саме тим, що при визначенні місця проживання дитини судами було враховано, перш за все, побажання дитини проживати разом батьком, навіть з урахуванням того, що як батько, так і мати дитини належним чином ставляться до виконання своїх батьківських обов'язків, позитивно характеризуються в побуті та на роботі, не зловживають спиртними напоями чи наркотичними засобами.

З постановою можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про строки давності при визначенні батьківства.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду