Нардепи активно взялися за боротьбу з рейдерством: подано новий законопроект

18:15, 16 мая 2019
Депутат Артем Вітко пропонує посилити відповідальність державних реєстраторів.
Нардепи активно взялися за боротьбу з рейдерством: подано новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 травня на розгляд до Верховної Ради України народний депутат Артем Вітко запропонував законопроект №10293 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності державних реєстраторів за порушення у сфері державної реєстрації під час проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця або громадського формування та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Автор законопроекту ставить за основну мету посилення відповідальності державних реєстраторів за порушення у сфері державної реєстрації під час реєстрації юридичної особи, ФОП або ГО та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. 

Законопроектом вносяться зміни до ст.166-11 та 166-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими збільшуються розміри штрафів.

Так, змінами до ст. 166-11 за порушення встановлених законом строків проведення державної реєстрації, вимагання не передбачених законом документів для реєстрації, а також інші порушення пропонується встановити штрафу у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за таке саме повторне протягом року порушення — від 1000 до 1500 (на сьогодні розміри штрафів встановлені відповідно від 200 до 400 та від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

У ст. 166-23 за порушення порядку державної реєстрації нерухомості розмір штрафу пропонується встановити на рівні від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом року таке порушення — від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні розміри штрафів встановлені відповідно від 200 до 400 та від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).  

На думку автора, такий законопроект посилить відповідальність державних реєстраторів за проведення незаконних реєстраційних дій та, як наслідок, зменшить можливість реалізації рейдерських схем щодо протиправного поглинання і захоплення підприємств, забезпечить у певній мірі захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок. Також це може допомогти зменшити корупцію та збільшити надходження зарубіжних інвестицій в Україну. А. Вітко вважає, що прийняття законопроекту сприятиме підвищенню економічної стабільності і безпеки України. 

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала рішення про розпочату боротьбу нардепів з рейдерством. 

Також ми писали про те, які зміни у діяльності ДБР підтримала Верховна Рада.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва