Президент запропонував змінити Закон «Про публічні закупівлі» та вніс до Ради законопроект

13:00, 22 мая 2019
Публічні закупівлі будуть змінені заради прискорення процедур закупівель виборчими комісіями та унеможливлення їх блокування.
Президент запропонував змінити Закон «Про публічні закупівлі» та вніс до Ради законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України вніс до Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу».

На думку авторів проекту, його прийняття дасть змогу забезпечити своєчасну закупівлю виборчими комісіями товарів і послуг для виконання покладених на них функцій з підготовки та проведення виборів в Україні у період виборчого процесу.

Проблема полягала у тому, що робота окружних виборчих комісій короткострокова, а закупівлю таких товарів і послуг необхідно здійснювати невідкладно. Однак строки їх виготовлення та поставки досить тривалі, а реалізація виборчими комісіями довгострокових процедур закупівель неможлива. Крім того, такі замовлення, як виготовлення, пакування, доставка виборчих бюлетенів, послуги з перевезення та доставки відправлень, що містять документацію та матеріальні цінності, пов’язані з виборами, послуги з опублікування матеріалів про організацію підготовки та проведення виборів, що підлягають обов’язковому оприлюдненню в засобах масової інформації відповідно до законодавства, послуги з телеграфного і телекомунікаційного зв’язку та з надання ефірного часу для розміщення матеріалів, що підлягають оприлюдненню в засобах масової інформації державної та комунальної форм власності відповідно до закону, можуть виконати лише підприємства, які мають відповідні виробничі потужності, досвід виконання подібних замовлень, підготовлених фахівців, а також досвід виготовлення замовлень у великих обсягах.

Процедури закупівель під час виборчого процесу також блокуються шляхом подання скарг до органу оскарження, які автоматично призупиняють такі процедури. Це призводить до порушення строків проведення окремих заходів, передбачених законами про вибори.

Законопроектом пропонується визначити, що дія цього закону поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є послуги, які закуповуються Центральною виборчою комісією під час виборчого процесу, з виготовлення, пакування, доставки виборчих бюлетенів; з перевезення та доставки відправлень, що містять документацію та матеріальні цінності, пов’язані з виборами; опублікування матеріалів про організацію підготовки та проведення виборів, що підлягають обов’язковому оприлюдненню в засобах масової інформації відповідно до законодавства; телеграфного зв’язку і телекомунікаційних послуг; надання ефірного часу для розміщення матеріалів, що підлягають оприлюдненню в засобах масової інформації державної та комунальної форм власності відповідно до закону, які закуповуються виборчими комісіями під час виборчого процесу; товари і послуги, необхідні для виконання окружними виборчими комісіями повноважень з підготовки та проведення виборів в Україні у період виборчого процесу; а також товари і послуги для підготовки та проведення позачергових, повторних виборів Президента України, позачергових, повторних, проміжних виборів народних депутатів України, позачергових, повторних, проміжних місцевих виборів, а також послуги з підтримки, обслуговування та модифікації Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори».

Пропонується визначити, що розгляд скарг, що стосуються закупівель виборчими комісіями під час виборчого процесу товарів і послуг для підготовки та проведення виборів в Україні, не зупиняє проведення процедури закупівель, початок електронного аукціону та перебіг будь-яких строків, визначених Законом України «Про публічні закупівлі».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду