Нардепи планують посилити захист прав споживачів

11:40, 23 мая 2019
Розбірливо написана дата придатності та реальна країна виробника: етикети стануть більш інформативними.
Нардепи планують посилити захист прав споживачів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 травня група народних депутатів внесла на розгляд до Верховної Ради проект закону №10315  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав споживачів.

За словами авторів, метою законопроекту є посилення захисту прав споживачів від зловживань з боку виробників та продавців, надання додаткових гарантій збереження цих прав. Також ухвалення цього законопроекту забезпечить більш ефективне здійснення державного впливу на сферу захисту прав споживачів як одну із засад державної економічної політики.

Зокрема, пропонується закріпити право споживачів отримувати повну інформацію про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого та компетентного вибору. Та найголовнішою новацією законопроекту автори вважають приведення написання дати придатності та місця виробництва продукту до єдиного стандарту. Законопроектом пропонується, щоб виробник зазначав не тільки строк придатності, а й кінцевий строк придатності продукту. Автори посилаються на світову практику та бажають привести українське законодавство у відповідність до міжнародних стандартів.

Окремо пропонується закріпити обов’язок вказувати на етикетці безпосереднє місце виготовлення продукту, адже дуже часто недобросовісні виробники вказують тільки країну реєстрації бренду, і це може вводити покупців в оману стосовно якості продукту.

Також законопроектом пропонується закріпити обов’язок виробника (продавця) у разі виявлення недостовірної інформації про продукцію вилучати продукцію з продажу протягом двох днів, а не тижня, як це прописано зараз.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію щодо законопроекту про заборону ароматизованих сигарет.

Також ми писали, що в Україні нарешті запрацювала система обміну даними «Трембіта».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді