Нотаріуси звернулися до Володимира Зеленського

12:00, 24 мая 2019
Нотаріальна палата України просить Президента звернути увагу на корупційні механізми.
Нотаріуси звернулися до Володимира Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 травня Нотаріальна палата України звернулась до Президента України Володимира Зеленського з приводу необхідності термінового усунення корупційних механізмів при здійсненні контролю за діяльністю нотаріусів у сфері державної реєстрації.

Нотаріальна палата просить Президента звернути увагу на наказ Міністерства юстиції України №4146/5 від 29.12.2018, яким запроваджується обов’язок нотаріуса вчергове підтверджувати свою професійну компетентність після тимчасового блокування доступу до державних реєстрів. На думку представників нотаріату, це корупційна схема, що загрожує верховенству права, відкриває можливості для рейдерського захоплення нерухомого майна та корпоративних прав, зумовлює регрес та руйнацію професії нотаріуса.

Окрім того, вказаний підхід суперечить п. 14 ст. 92 Конституції України, згідно з яким організація діяльності нотаріату регулюється законами, а не підзаконними актами.

У своєму зверненні нотаріуси зазначають, що сьогодні право власності в Україні під загрозою, адже відбуваються спроби знищення нотаріату латинського типу, який виступає гарантом права власності громадян та бізнесу. Як наслідок, можуть виникнути проблеми при реєстрації прав, зростатимуть корупційні ризики, частішими ставатимуть рейдерські захоплення.

НПУ повідомила В. Зеленського про мирну акцію протесту «Нотаріат проти корупційних і рейдерських схем», яку було проведено 25 лютого в Києві та у якій взяли участь близько тисячі нотаріусів з усієї України. За наслідком акції НПУ надіслала звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Президента України Петра Порошенка з проханням обговорити шляхи правого врегулювання проблеми, яка стосується не тільки нотаріусів, але й, передусім, інтересів фізичних та юридичних осіб, і вжити всіх необхідних заходів для  її розв’язання. Втім, реакції на звернення НПУ не отримала.

«З метою недопущення порушення Конституції та законів України, подолання корупційних схем і спроб незаконного втручання у нотаріальну діяльність просимо призначити зустріч з представниками Нотаріальної палати України», — говориться у зверненні НПУ до Президента України.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала розгорнутий матеріал про те, які саме порушення держреєстраторів призводять до проблем з правом власності.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси