Нардеп пропонує захистити права вразливих споживачів електроенергії

16:32, 10 июня 2019
Борислав Розенблат вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає створення цивільного ринку електроенергії.
Нардеп пропонує захистити права вразливих споживачів електроенергії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 травня народний депутат Борислав Розенблат зареєстрував до Верховної Ради проект закону №10369 про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо захисту прав вразливих споживачів».

Законопроект передбачає впровадження нового механізму гарантування прав на доступ до послуг з електропостачання для вразливих споживачів.

Законом «Про ринок електричної енергії» вразливі споживачі визначаються як «побутові споживачі, визначені у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку, які мають право на передбачені законом підтримку для відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії та/або захист від відключення у певні періоди».

На думку народного депутата, сьогодні в Україні відсутня ринкова конкуренція, до того ж ринок глибоко монополізований. У законопроекті Б.Розенблат пропонує комплексний підхід до розв’язання проблеми. Зараз, за словами нардепа, стратегічним завданням є створення в Україні цивілізованого ринку електроенергії, де будуть законодавчо захищеними права найуразливіших категорій споживачів.

Так, до ЗУ «Про ринок електричної енергії» пропонується додати статтю 61 «Захист  вразливих споживачів», згідно з якою положення цього закону не розповсюджуються на вразливих споживачів без:

1) прийняття механізму відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії;

2) передбаченої законом підтримки для вразливих споживачів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

3) передбачення Кабінетом Міністрів України відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії вразливими споживачами;

4) передбачення відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії вразливими споживачами  в законі України про державний бюджет на поточний рік.

Також, Кабінет Міністрів України, у разі прийняття Закону, має протягом одного місяця забезпечити розробку та прийняття:

1) прийняття  механізму відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії;

2) передбаченої законом підтримки для  вразливих споживачів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

3) передбачення Кабінетом Міністрів України  відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії вразливими споживачами;

4) передбачення відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії вразливими споживачами  в законі України про державний бюджет на поточний рік.

У свою чергу, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має протягом одного місяця забезпечити розробку пропозицій на виконання передбачених частиною 3 статтею 61 Закону України «Про ринок електричної енергії»  гарантій прав вразливих споживачів.  

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що народні депутати зареєстрували законопроект щодо повноважень та грошового утримання суддів.

Також ми писали, що парламент прийняв закон про імпічмент Президента.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді