В Україні може з’явитися Агентство з питань трудової міграції

18:41, 19 июня 2019
Народний депутат вніс законопроект щодо правого статусу мігрантів та української освіти за кордоном.
В Україні може з’явитися Агентство з питань трудової міграції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 червня народний депутат  Максим Бурбак зареєстрував до Верховної Ради проект закону 10383 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного захисту трудових мігрантів.

Народний депутат прагне вдосконалити захист державою прав зовнішніх трудових мігрантів шляхом уточнення повноважень та відповідальності органів влади й конкретних обов’язків держави щодо такого захисту.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про зовнішню трудову міграцію» в частині створення нового центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в сфері зовнішньої трудової міграції, Закону України «Про закордонних українців» в частині визначення та надання правового статусу закордонним українцям та Закону України «Про освіту» в частині підтримки української освіти за кордоном.

За словами нардепа, діюче законодавство не повністю регулює діяльність українських шкіл, які функціонують при багатьох громадах українських трудових мігрантів закордоном. Учні й вчителі в таких школах здебільшого є громадянами України; вчителі — зазвичай колишні педагогічні працівники шкіл, коледжів, університетів України. Державна підтримка цієї освіти прямо не передбачена чинним законодавством - адже йдеться про заклади освіти, які утворені за межами України, й фінансуються коштом українських громад.

Відтак пропонований законопроект запроваджує спеціальний вид освіти: “українська освіта за кордоном”. В законопроекті визначені критерії, за якими держава визнає відповідні заклади та/або окремі заходи належними до “української освіти за кордоном”, і безпосередньо встановлює обов’язок держави надавати підтримку таким заходам. Зокрема, проектом пропонується встановити можливість фінансування окремих освітніх заходів (потреб) з державного бюджету.

Крім того, законопроект встановлює обов’язок держави сприяти сертифікації та акредитації вчителів українських шкіл у громадах, а також сприяти оцінюванню знань і визнанню документів випускників таких шкіл в Україні.

Як зазначає сам Максим Бурбак, законопроект став результатом  поїздок до громад українських трудових мігрантів в Іспанії, Італії та Сполучених Штатах. «За результатами зустрічей ми, разом з експертами, сформулювали першочергові законодавчі новації», — підкреслив народний депутат.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що в Києві загинув нардеп від «Народного фронту».

Також ми писали, що ДСА оголосила про добір кандидатів для призначення членом ВККС.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей