Вакансії мають бути розподілені справедливо: кандидати в судді з резерву звернулися до ВККС

08:01, 28 июня 2019
Кандидати в судді, зараховані до резерву, просять ВККС прискорити конкурс та провести його на посади в судах усіх спеціалізацій.
Вакансії мають бути розподілені справедливо: кандидати в судді з резерву звернулися до ВККС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конкурс на вакансії в судах має бути оголошений вже незабаром. Про це минулого тижня повідомило як керівництво Вищої ради правосуддя, так і Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Нагадаємо, що суди в Україні знаходяться в умовах надзвичайного дефіциту кадрів, що впливає на якість та строки розгляду справ, фактично така ситуація впливає на доступ громадян до правосуддя.

Втім, вже зараз навколо конкурсу розпалюються пристрасті. Зокрема, між тими, хто подав документи до ВККС 2017 року: кандидатами з числа помічників суддів, які пройшли скорочене навчання у Національній школі суддів, та кандидатами з числа звичайних юристів. Очікують на оголошення конкурсів і судді, які роками чекали переведення. Також на суддівські крісла претендують ті, хто брав участь у доборах 2012-2013 років.

За неофіційною інформацією, ДСА визначила 1297 вакансій в місцевих загальних судах, 106 — у адміністративних і 116 — у господарських.
При цьому наразі обговорюється питання, що оголошувати конкурс на вакансії у спеціалізованих судах (адміністративних та господарських) ВККС не буде (щоправда, ВККС цю інформацію не підтвердила і не спростувала).

Кандидати, які вже увійшли до резерву, вважають, що вони заслуговують на те, щоб для них перших відкрили можливість брати участь у конкурсі на вакантні місця. Втім, з цим не погоджується інша частина потенційних конкурсантів.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала звернення діючих суддів до ВККС.

Також ми публікуємо звернення частини кандидатів, які знаходяться в резерві.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вул. Генерала Шаповала, 9, м. Київ, 03109

[email protected]

 

кандидатів на посаду судді місцевого суду

електронна адреса для листування:

[email protected]

 

Добір на посаду судді місцевого суду, оголошений у квітні 2017 року, наближається до стадії проведення конкурсу.

Вища рада правосуддя 20 червня 2019 року акцентувала уваг на питанні про розгляд робочою групою Вищої ради правосуддя пропозицій Державної судової адміністрації України щодо визначення кількості вакантних посад суддів у конкретних місцевих судах, на зайняття яких буде оголошений конкурс.

За результатами розгляду вказаного питання Вища рада правосуддя вирішила звернутись до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо невідкладного оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах.

Водночас залишається незрозумілим, вакансії в місцевих судах яких спеціалізацій планується заповнити: лише в судах загальної юрисдикції, чи в судах господарської та адміністративної також.

Наразі кандидати на посаду судді в кількості близько 700 осіб зараховані до резерву та перебувають в очікуванні конкурсу.

Серед осіб, зарахованих до резерву, є кандидати, які наприкінці жовтня 2018 року в межах кваліфікаційного іспиту виконували практичне завдання лише з господарської або адміністративної спеціалізації. Відповідно, такі резервісти розраховують обійняти посади судді у судах відповідної спеціалізації, а тому очікують на проведення конкурсу у місцеві адміністративні та господарські суди.

Особливого значення питання проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих судах всіх спеціалізацій набуває в світлі ч.6 ст.78 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів", яка передбачає, що результати кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років з дня складення іспиту.

Тобто, строк перебування в резерві вже почав спливати, без винятку для всіх кандидатів на посаду судді.

Крім того, якщо конкурс на зайняття вакантних посад суддів в судах адміністративної та господарської юрисдикцій не буде проведений найближчим часом, ймовірно, кандидатам на посаду судді, які вже зараховані до резерву, доведеться дочекатися поповнення резерву кандидатами не з числа помічників суддів. Однак у такому разі не буде забезпечена рівність умов кандидатів на посаду судді під час складання кваліфікаційного іспиту. Так, наприкінці жовтня 2018 року кандидати на посаду судді під час кваліфікаційного іспиту виконували практичні завдання три дні поспіль від руки. Натомість, згідно з повідомленням ВККСУ від 24 червня 2019 року, виконання практичного завдання кандидатами здійснюватиметься із використанням комп’ютерної техніки, що значно спрощує складання іспиту, дозволяє редагувати текст, виправляти помилки, що в результаті забезпечує більш якісне виконання роботи.

До того ж із графіку проведення кваліфікаційного іспиту, призначеного для кандидатів не з числа помічників суддів, вбачається, що між анонімним тестуванням та виконанням практичного завдання зроблено значний інтервал (на відміну від ситуації з кандидатами, зарахованими до резерву, які складали анонімне тестування та виконували практичне завдання зі спеціалізації загального суду в один день). Перерва між іспитами також значно спрощує подальше проходження іспиту, оскільки економить сили та дозволяє зосередитись на виконанні одного завдання.

Також звертаємо Вашу увагу, що відповідно до ч.2 ст.70 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" добір кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, проводиться з особливостями, визначеними рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

ВККСУ скористалася вказаною нормою та для кандидатів на посаду судді з числа помічників суддів, які мають відповідний стаж, строк спеціальної підготовки в Національній школі суддів України було скорочено до трьох місяців. Головним мотивом такого рішення, оголошеним під час публічних виступів членами ВККСУ, була нагальна необхідність заповнення існуючих вакантних посад суддів. Однак досі вакантні посади не заповнені. Процес очікування затягнувся настільки, що дев'ятимісячну спеціальну підготовку в НШСУ встигли завершити кандидати на посаду судді не з числа помічників суддів. Припускаємо, що більш тривалий строк спеціальної підготовки та менший строк очікування проведення кваліфікаційного іспиту, також не забезпечить рівних стартових умов складання кваліфікаційного іспиту для кандидатів на посаду судді.

Наведені відмінності в умовах проведення кваліфікаційного іспиту не забезпечать виконання п.5 Положення про складення кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів на посаду судді, згідно якого принципами іспиту є справедливість, законність, публічність, прозорість, відкритість і рівність умов для його учасників, об’єктивність, неупередженість та повага до прав людини.

Проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді є однією зі стадій добору на посаду судді та відповідно до п.2 ч.1 ст.93 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" належить до повноважень ВККСУ.

13 червня 2019 року члени Комунікаційного комітету системи правосуддя домовилися, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України завершить конкурс на заміщення вакантних посад суддів до 1 серпня 2019 року.

Слід зазначити, що від дефіциту кадрів потерпає вся судова система України, незалежно від поділу судів на спеціалізації. Сьогодні бракує суддів в усіх місцевих судах (загальних, адміністративних та господарських), що негативно позначається на роботі судів.

У резерві перебувають кандидати на посаду судді, готові приступити до роботи. Є потреба судів у негайному подоланні кадрового голоду. Є запит суспільства на забезпечення доступу до правосуддя.

Тож проведення конкурсу на наявні вакансії в місцевих загальних, адміністративних та господарських судах допоможе вирішити існуючі проблеми.

Підсумовуючи викладене, з метою подолання кадрового голоду, забезпечення ефективної роботи судів, а також права усіх без винятку кандидатів на участь у конкурсі, просимо:

1. Прискорити проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів для кандидатів, які зараховані до резерву;

2. Провести для кандидатів, які зараховані до резерву, конкурс на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих судах всіх спеціалізацій: загальних, адміністративних та господарських.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області