Подвійне неоподаткування — найпоширеніша схема українського бізнесу

17:00, 10 июля 2019
Голова Комітету ВР Ніна Южаніна розповіла, як великі вітчизняні компанії уникають сплати податків.
Подвійне неоподаткування — найпоширеніша схема українського бізнесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зловживання при сплаті податків залишається головною проблемою українського бізнесу. Великі українські компанії застосовують у своїй діяльності агресивне податкове планування. Воно начебто в межах вітчизняного законодавства, але використання в ньому великої кількості податкових юрисдикцій, де податкове навантаження значно менше, ніж в Україні, і угод про уникнення подвійного оподаткування, призводить до сплати податків там, де ставка мінімальна, або навіть до подвійного неоподаткування.

Про це «Судово-юридичній газеті» розповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, агресивне податкове планування вітчизняні компанії почали використовувати ще на початку 90-х років, що позначилося на структуруванні майже всього великого бізнесу в різних галузях, починаючи від металургії і закінчуючи аграрним сектором. «Ми раніше чули, що це пов’язано виключно із захистом корпоративних прав, а насправді це відбувається для поєднання таких захисних заходів із системою оподаткування. Адже багато операцій, значущих і об’ємних, при такій зручній побудові структури, не оподатковуються зовсім. В тому числі — продаж всіх чистих активів підприємств з використанням офшорних юрисдикцій. Таке призводить до оподаткування зі ставкою 0. Цього точно не має бути. Тепер у світі почали боротися з розмиванням податкової бази, і кожна країна прагне до того, щоб додана вартість оподатковувалася саме в них», — зауважує голова Комітету ВР.

Більш докладно про стосунки держави і бізнесу, особливо напередодні зміни виконавчої та законодавчої гілок влади, читайте в матеріалі «Україна має подолати агресивне податкове планування і несплату податків, — Ніна Южаніна».

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва