ЄСПЛ розгляне справу за скаргою суддів Верховного Суду України у пріоритетному порядку

12:04, 31 июля 2019
Скаржники заявили про незаконне відсторонення та неналежний розгляд питання їх переведення.
ЄСПЛ розгляне справу за скаргою суддів Верховного Суду України у пріоритетному порядку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини вирішив у пріоритетному порядку розглянути справу «Василь Іванович ГУМЕНЮК та інші проти України» за поданням 8 суддів Верховного Суду України, які незгодні з його ліквідацією.

Так, 2 червня 2016 р. Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції України стосовно норм, що регулюють організацію та функціонування державної судової влади, відповідно до яких саме Верховний Суд стає найвищим судом в українській судовій системі.

Одночасно зі змінами до Конституції, Верховна Рада ухвалила новий закон «Про судоустрій і статус суддів». Прикінцеві положення цього закону передбачають, що створюється новий Верховний Суд та призначаються судді цього суду за результатами конкурсу. При цьому судді Верховного Суду України мають право брати участь у конкурсі до нового Верховного Суду, а Верховний Суд України повністю припиняє свою діяльність і підлягає ліквідації.

У 2016 році Верховний Суд України оскаржив у Конституційному суді положення закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо припинення діяльності Верховного Суду України та створення нового Верховного Суду. Провадження у справі триває.

Після проведення конкурсу було обрано та призначено нових суддів до Верховного Суду, і наприкінці 2017 року він почав свою роботу.

У 2018 році було внесено до Державного реєстру юридичних осіб інформацію про те, що Верховний Суд України перебуває в процесі ліквідації. З липня 2018 року виплата зарплат заявникам припинена.

Наразі до ЄСПЛ скаржаться 8 суддів на те, що вони не мають доступу до суду через, за їхніми словами, незаконне відсторонення від виконання своїх повноважень. Вони також зазначають, що питання про спробу їх переведення на інші судові посади не розглядалося належним чином.

Також заявники вважають, що їхнє відсторонення від здійснення повноважень стало незаконним порушенням їхнього права на повагу до приватного життя.

Наразі у ЄСПЛ при розгляді справи виникає ряд запитань до сторін стосовно порушення, відповіді на які мають окреслити всі можливі порушення прав.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва