Удосконалено інструкцію з організації примусового виконання рішення

17:55, 5 августа 2019
Зміни також торкнулись Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження.
Удосконалено інструкцію з організації примусового виконання рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наказом Міністерства юстиції України від 16 липня 2019 року №2165/5 внесено зміни до деяких наказів про порядок примусового виконання рішень.

У пункті 3 Розділу III  щодо заяви про примусове виконання рішення уточнено, що заява подається до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця у письмовій формі разом із оригіналом (дублікатом) виконавчого документа.

У заяві про примусове виконання рішення зазначаються такі відомості:

  1. Назва і дата видачі виконавчого документа;
  2. Прізвище, ім'я та по батькові стягувача;
  3. Дата народження та адреса місця проживання чи перебування стягувача;
  4. Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) стягувача;
  5. Номер телефону стягувача;
  6. Спосіб перерахування стягнутих з боржника грошових сум (у разі виконання рішення про стягнення коштів);
  7. Реквізити рахунку, відкритого у банку або в іншій фінансовій установі, для отримання стягнутих з боржника грошових сум (за наявності).

У заяві про примусове виконання рішення стягувач має право зазначити відомості, що ідентифікують боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню рішення (рахунок боржника, місце роботи чи отримання ним інших доходів, конкретне майно боржника та його місцезнаходження тощо).

До заяви про примусове виконання рішення, яку подає представник стягувача, додається документ, що підтверджує його повноваження. На кожен поданий на примусове виконання виконавчий документ стягувач подає окрему заяву про примусове виконання рішення.

Зміни торкнулися також порядку стягнення витрат виконавчого провадження, винесення постанов про розмір мінімальних та додаткових витрат.

Виконавець виносить постанову про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження (крім виконавчих проваджень щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини) та надсилає її сторонам виконавчого провадження не пізніше наступного робочого дня після її винесення.

Мінімальні витрати виконавчого провадження складаються з плати за користування автоматизованою системою виконавчого провадження та витрат, пов'язаних з винесенням постанов.

Виконавець виносить постанову про розмір додаткових витрат виконавчого провадження на стадії  розподілу стягнутих з боржника грошових сум, які включають інші витрати, не визначені як мінімальні витрати ВП (послуги транспортування майна, послуги осіб, залучених до проведення виконавчих дій, та інші витрати).

Також внесено зміни  до наказу Міністерства юстиції України від 05 серпня 2016 року №2432/5 «Про Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження». Зокрема документ доповнено положенням про  те, що доступ до інформації Системи сторонам виконавчого провадження забезпечується через інструменти електронної ідентифікації відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", а також через ідентифікатор для доступу до інформації про виконавче провадження, який зазначається в довідці про реєстрацію виконавчого документа та постанові про відкриття виконавчого провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст стрімко взявся за наведення порядку в держреєстрації.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва