Аліменти стягнуть навіть за кордоном

17:30, 5 сентября 2019
Рішення українського суду про стягнення аліментів підлягає виконанню на території іноземних країн.
Аліменти стягнуть навіть за кордоном
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За загальновизнаними нормами переїзд дитини або батька — платника аліментів на постійне місце проживання за кордон, зміна ними громадянства не позбавляють дитину права на утримання.

Рішення суду України про стягнення аліментів підлягає виконанню на території іншої країни після його визнання. Також і рішення іноземного суду може бути виконано на території України.

Стягнення проводиться на підставі Закону України "Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном" від 20 липня 2006 року №15-V (15-16) та з метою забезпечення впорядкованого застосування в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном (995_425), укладеної у м. Нью-Йорк 20 червня 1956 року.

Позов про аліменти розглядається судом України за місцем проживання позивача (стягувача по аліментам).

Обов’язковою умовою для подальшого визнання та виконання такого рішення за кордоном є належне інформування відповідача (боржника по аліментам) про судовий процес — у випадках, коли він відсутній на території України.

З цією метою український суд звертається із судовим дорученням про вручення судових документів та/або вчинення окремих процесуальних дій відповідачу до компетентних органів іноземної держави за його місцем проживання. На час виконання судового доручення судова справа зупиняється.

Після розгляду справи по суті та винесення рішення останнє має бути надіслане відповідачу.

І лише після цього стягувач по аліментам може звертатися до компетентних органів з клопотанням про визнання та виконання рішення про стягнення аліментів на території іноземної держави.

Це рішення на території іншої країни буде виконуватися відповідно до Договору про надання правової допомоги.

У більшості випадків такі клопотання за посередництва обласних територіальних управлінь юстиції надсилаються до Мін'юсту для подальшого відправлення компетентним іноземним органам.

Якщо батько живе в Україні, а дитина — за кордоном, позов про стягнення аліментів може бути подано до суду в Україні.

Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися не тільки за місцезнаходженням відповідача, а і за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Звернення іноземного позивача з позовною заявою про стягнення аліментів (про зміну розміру аліментів) з відповідача, що проживає в Україні, здійснюється через уповноважений орган його держави. Останній надсилає відповідні документи Міністерству юстиції України.

Суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів — у межах суми платежу за один місяць.

Рішення іноземного суду може бути пред’явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили, за винятком рішення про стягнення періодичних платежів, яке може бути пред’явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

Питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходження боржника.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки