Нардепи планують внести зміни до ЗУ «Про нотаріат»

11:53, 9 сентября 2019
Законопроектом пропонується поліпшити рівень законодавчої техніки, уніфікувати термінологію, врегулювати відносини через заміну застарілих назв і термінів.
Нардепи планують внести зміни до ЗУ «Про нотаріат»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 вересня народний депутат Ігор Фріс подав на розгляд до парламенту проект закону №1220 про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо усунення законодавчих колізій та прогалин).

Народний депутат зазначає, що наразі законодавством не передбачено право нотаріусів на вчинення державної реєстрації прав, а також неактуальним є перелік відповідних свідоцтв, які сьогодні видають нотаріуси. Недосконалою є процедура визнання фізичної особи живою та визначення її місця проживання (особливо в частині малолітніх та недієздатних осіб).

Даний законопроект приводить Закон України «Про нотаріат» у відповідність до реалій практики вчинення нотаріальних дій і Цивільного кодексу України. Зокрема:

  • усуває застарілу термінологію;
  • деталізує процедуру визначення місця проживання для окремих осіб (малолітні, недієздатні);
  • уточнює перелік осіб, які на сьогодні вже здійснюють відповідні нотаріальні дії;
  • передбачає вже існуюче право нотаріуса щодо державної реєстрації тощо.

Зокрема, нотаріусам надається право вчинення нотаріальних дій у приміщенні дипломатичного представництва або консульської установи.

Також приводиться у відповідність до Цивільного кодексу України і термінологія (використання термінів «угода», «доручення», «громадянин» тощо).

Не передбачено діючим законодавством і право нотаріусів на вчинення державної реєстрації прав, перелік відповідних свідоцтв, які сьогодні видають нотаріуси, також є неактуальним. Недосконалою є процедура визнання фізичної особи живою та визначення ї місця проживання (особливо в частині малолітніх та недієздатних осіб).

Метою означеного законопроекту є поліпшення рівня законодавчої техніки, уніфікація термінології, врегулювання вже усталених відносин через заміну застарілих назв та термінів, передбачення механізмів реалізації окремих повноважень та вчинення нотаріальних дій.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що Верховний Суд визнав за податковою право на встановлення обставин непереборної сили.

Також ми писали, що правоохоронний комітет ВР визначився щодо двох законопроектів.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду