Текст законопроекту про ринок землі вклався у чотири сторінки

15:42, 20 сентября 2019
Реформу пропонують розпочати з 1 жовтня 2020 року.
Текст законопроекту про ринок землі вклався у чотири сторінки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України на своєму сайті розмістило нарешті текст довгоочікуваного проекту закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Найближчим часом Кабінет міністрів України передасть його до Верховної Ради.

Даним документом вносяться зміни до Земельного кодексу України, Законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про Державний земельний кадастр», «Про санкції» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Згідно з цими змінами земельна реформа виглядатиме наступним чином:

  1. Набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть українські фізичні та юридичні особи, територіальні громади та держава. Іноземці зможуть отримувати землі у власність в порядку спадкування за законом, але при цьому вони зобов'язані будуть продати її протягом року з дня набуття права власності.
  2. Концентрація власності в одних руках в межах однієї області не повинна перевищувати 15% земель області, а в межах держави — 0,5% земель сільськогосподарського призначення.
  3. Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення матиме її орендар, за умови сплати ним ціни, за якою вона продається.
  4. Фермери, які користуються землями державної та комунальної власності, матимуть змогу їх придбати за ціною, яка буде встановлена за нормативно-грошовою оцінкою, без проведення торгів, а також з розстрочкою платежу до 5 років.
  5. Російським громадянам та юридичним особам забороняється набуття у власність земельних ділянок.
  6. Контроль за майновими правами і концентрацією власності має забезпечити електронна інформаційна взаємодія між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Державним земельним кадастром, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
  7. Обіг земель починає діяти з 1 жовтня 2020 року.

Законопроект не зачіпає питань фінансової підтримки фермерських господарств, зокрема щодо купівлі малих обсягів земель (до 500 га), які надзвичайно хвилюють селян і вирішення яких було обіцяно командою Президента України. Очевидно, цим питанням будуть присвячені інші законопроекти.

Як відомо, міністр фінансів Оксана Маркарова відзначала, що уряд має намір розробити механізм надання фермерам кредитів на купівлю земельних ділянок за ставкою на рівні 5%.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде