Суд ЄС розглядає дві справи щодо дисциплінарного провадження проти суддів у Польщі

16:31, 17 октября 2019
Нова польська система дисциплінарних проваджень може призвести до репресій за рішення, які не відповідають очікуванням польського уряду.
Суд ЄС розглядає дві справи щодо дисциплінарного провадження проти суддів у Польщі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суд ЄС розглядає дві об’єднані справи C-558/18 та C-563/18 щодо дисциплінарного провадження проти суддів у Польщі. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська.

«А питання суддівської незалежності не втрачають актуальності... Суд ЄС розглядає дві об’єднані справи C-558/18 та C-563/18 щодо дисциплінарного провадження проти суддів в Польщі.

Перша справа бере початок із цивільної справи проти Держказначейства, а друга — з кримінального провадження.

Справи не стосуються інтерпретації законодавства в світлі норм ЄС, але попередні звернення в обох справах випливають із побоювань суддів, що судові рішення, які не відповідають очікуванням польського уряду (відповідно стягнення грошей з Держказначейства та пом'якшення покарання), можуть призвести до репресій проти суддів. Зокрема, судді вважають, що їм може загрожувати дисциплінарне провадження. Дисциплінарне провадження проти суддів було нещодавно реформоване в Польщі, згідно заявників, на провадження можуть впливати політики, та воно застосовується для контролю над судовими рішеннями.

Цікаво, що попереднє дисциплінарне провадження було порушено проти цих суддів відразу після їх звернення до Суду ЄС. Однак польській уряд пояснив це підозрілістю двох синхронних звернень.

Наразі маємо думку Генерального Адвоката (подробиці і посилання тут), але очевидно що питання незалежності суддів будуть оцінюватися за критерієм, який нещодавно нагадав Суд в справі C-619/18 Commission v Poland.

Суд вказав, що "будь-яке звільнення осіб, які мають завдання судового вирішення спору, повинно забезпечити необхідні гарантії, щоб запобігти будь-якому ризику використання цього дисциплінарного режиму як системи політичного контролю за змістом судових рішень" (пункт 77).

Нова польська система дисциплінарних проваджень, як описують польські суди, що звернулись за висновком, та Омбудсмен, не забезпечує необхідних гарантій. Відсутність гарантій, на їхню думку, закладено в законодавстві, яке надає повноваження виконавчій владі», — зазначає суддя ЄСПЛ.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси