Як народні депутати планують знизити рівень забруднення атмосферного повітря: законопроект №2296

11:35, 25 октября 2019
Законопроектом передбачається обмежити рух вантажівок.
Як народні депутати планують знизити рівень забруднення атмосферного повітря: законопроект №2296
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати Михайло Радуцький, Яна Зінкевич, Михайло Макаренко та інші зареєстрували проект закону №2296 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення».

Як зазначають народні обранці, від забруднення атмосферного повітря найбільше страждають міста із значною кількістю населення. Це стосується в першу чергу міст-мільйонників (Київ, Харків, Одеса, Дніпро) та великих міст, які, за статистичними даними, налічують понад 250 тис. мешканців (Кривий Ріг, Запоріжжя, Львів, Вінниця, Херсон, Полтава, Чернівці та ін.). Ці міста страждають від великої кількості вантажного транспорту, що утворює затори та значно збільшує викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря. Як наслідок — погіршує стан здоров’я населення, підвищує рівні захворюваності, смертності та провокує інвалідізацію.

Негативно впливають на здоров’я населення таких міст також підвищені рівні шуму від руху автомобільного транспорту, насамперед вантажного.

У пояснювальній записці, зазначено, що метою законопроекту є зниження рівнів забруднення атмосферного повітря, шуму в містах України, попередження захворюваності населення, зниження рівнів його смертності та підвищення тривалості життя шляхом запровадження часового обмеження руху великовагових транспортних засобів територією міст, кількість населення яких перевищує 250 тис. осіб.

Тому законопроектом передбачається, що органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані «вживати заходів щодо недопущення перевищення рівнів шуму, а також шкідливого впливу інших фізичних факторів, зокрема, під час руху автомобільного транспорту в населених пунктах».

Також доповнюється перелік заходів щодо відвернення і зменшення забруднення атмосферного повітря викидами транспортних та інших пересувних засобів. Зокрема, вносяться зміні до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» і доповнюється положеннями щодо необхідності запровадження часового обмеження руху великовагових транспортних засобів територією густонаселених міст (з чисельністю населення понад 250 тис. осіб).

Внесені зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт» уточнюють часові обмеження: «У містах з кількістю населення 250 і більше тисяч осіб з 6 до 11 години та з 17 до 21 години забороняється рух вантажних автомобілів  (у тому числі в’їзд на територію міст), повна маса яких перевищує 8 тонн».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що щодня надходять звернення від жителів Києва про забруднення повітря.

 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду