Депутат Бужанський вніс законопроект щодо захисту прав нацменшин

11:30, 6 ноября 2019
Проектом закону передбачено подовжити здобуття освіти мовою національної меншини до 1 вересня 2023 року.
Депутат Бужанський вніс законопроект щодо захисту прав нацменшин
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 жовтня  народний депутат з фракції «Слуга народу» Максим Бужанський вніс проект закону №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти.

На думку нардепа, пункт 3 розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення»  Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та підпункти 18 та 19 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» носять суто дискримінаційний характер відносно мов корінних народів або національних меншин, які не відносяться до мов корінних народів або національних меншин країн Європейського союзу в частині термінів переходу учнів загальної освіти на навчання державною мовою.

Як зазначає автор, учні, які не відносяться до однієї з національних меншин країн Європейського союзу, зобов’язані перейти на навчання суто українською мовою у 2020 році, в той час як учні, які відносяться до національних меншин країн Європейського союзу, повинні виконати аналогічну норму аж у 2023 році.

Законопроект розроблений з метою уникнення дискримінації громадян України, які не відносяться до однієї з національних меншин країн Європейського союзу, в частині нерівноправного переходу на навчання державною мовою в заклад загальної освіти.

Проектом закону пропонується внесення наступних змін:

  • подовження терміну  права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського союзу до 1 вересня 2023 року;
  • виключення дискримінаційної норми, яка надає привілейований стан мовам національних меншин, які відносяться до країн Європейського союзу.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  вже публікували інтерв’ю замміністра юстиції Андрія Гайченка.

Також ми писали, що у Мінсоцполітики планують змінити порядок визначення розмірів грошових доходів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді