Декларувати тепер доведеться видатки та криптовалюту

09:50, 15 ноября 2019
Законодавець змінив перелік членів сім’ї та близьких осіб для цілей декларування.
Декларувати тепер доведеться видатки та криптовалюту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У столиці пройшла VI Конференція з кримінального права та процесу. Раніше ми публікували фоторепортаж з цього заходу.

Серед тем, які підняли правознавці та громадськість, були і новації антикорупційного законодавства.

«Судово-юридична газета» поговорила з учасницею конференції Реґіною Гусейновою, спеціалістом у галузі антикорупційного законодавства, про новели застосування Закону України від 02.10.2019 № 140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», яким внесено зміни в т.ч. і до Закону України «Про запобігання корупції» (далі — Закон).

Цей Закон набув чинності з 18.10.2019 року.

Спікерка конференції вважає, що нове законодавство ускладнює для суб’єктів декларування порядок складання декларацій. Держава не створила достатньо прозорих правил гри, а процедура декларування настільки заплутана, що людина може просто не звернути уваги на щось. Навіть суддям доводиться звертатися до адвокатів, які спеціалізуються на таких питаннях.

Із новел законодавства спеціаліст виділила наступні:

  • необхідність декларувати тих осіб, з якими ти проживаєш більш ніж 183 дні;
  • членами сім’ї для вимог фінансового контролю відтепер вважатимуться особи, які спільно проживали не менше 183 днів, а не лише станом на останній день звітного періоду (раніше декларували тих, з ким особа проживала станом на 31 грудня звітного року);
  • з 1 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни у майновому стані потрібно подавати не лише у разі отримання доходу, придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів, але й у разі здійснення видатку на таку суму.

(Проте такі повідомлення подаватимуть лише службові особи, які обіймають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єкти декларування, які обіймають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків).

Значно розширилося коло близьких осіб, воно стало дуже великим. Відтепер ними є:

чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Членами сім’ї тепер є:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом декларування, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття — незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Крім того, треба звернути увагу на відповідальність за незаконне збагачення, яку Верховна Рада повернула в Кримінальний кодекс. На думку фахівця, вона фактично нівелює право приватної власності.

Водночас «Судово-юридична газета» звертає увагу і на інші зміни в законодавстві про запобігання корупції, а саме:

- можливість подання виправленої декларації не більше трьох разів упродовж семи днів після подання декларації суб'єктом декларування;

- з 1 січня 2020 року в декларації необхідно буде зазначати інформацію про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;

- декларуванню тепер підлягатимуть:

  • трасти;
  • криптювалюта (як нематеріальний актив);
  • лише отримані доходи, а не нараховані;
  • банківські та інші фінансові установи, у яких відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно.

Не підлягають декларуванню наявні грошові активи (у тому числі готівкові кошти, кошти, розміщені на банківських рахунках, внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, кошти, позичені третім особам) та активи у дорогоцінних (банківських) металах, сукупна вартість яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року.

Дані про об’єкт декларування, що перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

Раніше Денис Монастирський розповів про реформу правоохоронної сфери та декриміналізацію деяких злочинів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва