Невідкладний законопроект Президента про «злодіїв в законі»: основні положення

11:31, 3 декабря 2019
Законопроект встановлює відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою.
Невідкладний законопроект Президента про «злодіїв в законі»: основні положення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський виступив ініціатором законопроекту №2513 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою. Цей законопроект визначено, як невідкладний.

Проект Закону розроблено з метою припинення діяльності злочинних спільнот, учасників таких спільнот, притягнення до кримінальної відповідальності «злодіїв у законі», а також інших учасників злочинних спільнот та осіб, причетних до їх створення та функціонування.

Так, статтю 28 Кримінального кодексу України планується доповнити частиною 5 наступного змісту: «Злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є «злодій у законі».

«Злодієм у законі» визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти».

Президент пропонує ввести санкції за створення злочинної спільноти і перебування особи в статусі «злодія в законі».

Так, у випадку прийняття законопроекту, КК України буде доповнено статтями 255-1, 255-2, 255-3, відповідно до яких:

- створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою спільнотою, будуть каратися позбавленням волі на строк від 7 до 12 років;

- перебування особи в статусі «злодій у законі» каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна;

- звернення до «злодія у законі» чи іншого учасника злочинної спільноти з проханням вчинити злочин та/або здійснити вплив у будь-якій формі на третіх осіб з метою прийняття ними рішень чи вчинення або невчинення ними дій каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна або без такої (у випадку спричинення тяжких наслідків – від 5 до 10 років);

- організація проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій чи злочинних спільнот з метою розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій злочинних організацій чи злочинних спільнот, а так само сприяння в її проведенні, або керівництво такою зустріччю (сходкою),  будуть каратися позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Однак Володимир Зеленський пропонує звільняти від кримінальної відповідальності осіб (крім «злодіїв в законі»), які добровільно заявили про участь у злочинній спільноті та перебування в статусі «злодій у законі», сприяли розкриттю злочинної спільноти. Санкції не застосовуватимуться до осіб, які добровільно і до початку зустрічі (сходки) заявили про її учасників та точні місце і час її проведення.

Крім того, передбачені зміни до статті 43 КК України, спрямовані на забезпечення виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності злочинної спільноти.

Статтю 29 КК України запропоновано доповнити частиною шостою, що встановлює правила кваліфікації діянь, вчинених особою у складі або в інтересах злочинної організації чи злочинної спільноти.

Президент також пропонує встановити кримінальну відповідальність службових осіб за сприяння учасникам злочинної організації чи злочинної спільноти або укриття їх злочинної діяльності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада розгляне законопроект щодо внесення змін до Кримінального кодексу.

Крім того, ми писали про діяльність комісії з питань правової реформи.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде