Як будуть обирати членів ВККС: текст проекту Положення про конкурс

20:31, 8 декабря 2019
У розпорядженні «Судово-юридичної газети» опинився текст Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена ВККС, розроблений Вищою радою правосуддя.
Як будуть обирати членів ВККС: текст проекту Положення про конкурс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Текст проекту Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який нещодавно розробила Вища рада правосуддя на вимогу Закону 193-IX (він же №1008), опинився в розпорядженні «Судово-юридичної газети».

Як відомо, закон передбачає нову процедуру формування ВККС. Замість суб’єктів висування, членів Комісії тепер необхідно обирати на відкритому конкурсі. Конкурсна комісія повинна складатись з трьох членів Ради суддів України, а також трьох міжнародних експертів, яких пропонують міжнародні та іноземні організації, з якими Україна співпрацює в сфері протидії корупції.

Затверджує склад ВККС, яка обиратиметься з 12 членів, Вища рада правосуддя. Також саме Вища рада правосуддя оголошує про відповідний конкурс та розробляє відповідне Положення. Кінцевий термін формування кваліфікаційної комісії суддів за нормами закону — лютий 2020 року.

У проекті Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який кілька днів тому був скерований на погодження до Ради суддів України та Національної школи суддів України, є декілька важливих нюансів.

Про що йдеться у Положенні про конкурс

1. Вища рада правосуддя наполягає, що більшість складу ВККС, як і раніше, має бути за представниками судового корпусу. Ця норма в цілому відповідає тим міжнародним стандартам, які були запроваджені в Україні ще під час попередньої судової реформи.

2.  Весь конкурс на посади членів ВККС буде складатись з дев’яти етапів:

1) прийняття рішення про оголошення конкурсу;

2) оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;

3) формування конкурсної комісії;

4) приймання та оприлюднення документів кандидатів;

5) відбір конкурсною комісією кандидатів на відповідність вимогам Закону та затвердження Вищою радою правосуддя їх переліку з обґрунтованим рішенням конкурсної комісії;

6) відбір кандидатів конкурсною комісією на відповідність кандидата критеріям професійної компетентності (що включають професійний досвід, знання і навички), а також моральних і ділових якостей;

7) проведення співбесід з відібраними кандидатами та визначення за результатами співбесід на підставі обґрунтованого рішення за рейтингом кандидатів, що за результатами спеціальної перевірки можуть бути призначені на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

8) оприлюднення рейтингу кандидатів, відібраних конкурсною комісією, за рішенням Вищої ради правосуддя; 

9) розгляд Вищою радою правосуддя рекомендацій конкурсної комісії про призначення кандидатів на вакантні посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України згідно з рейтингом.

Таким чином, спочатку з-поміж кандидатів будуть відібрані особи, які відповідають в цілому вимогам до членів ВККС, потім, після проведення конкурсних процедур, буде створений рейтинг кандидатів за кількістю набраних ними балів.

3. До кандидатів в конкурсну комісію висунуті конкретні кваліфікаційні вимоги.

Так, РСУ зможе делегувати до складу комісії своїх членів, які «мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, відповідають критерію політичної нейтральності, мають стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років, не мають непогашеного дисциплінарного стягнення».

А в якості міжнародних експертів в комісію можуть бути делеговані громадяни України чи іноземці, які мають «бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, досвід роботи в інших країнах не менше п’яти років із здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов’язаних із корупцією».

На висунення кандидатів до складу конкурсної комісії надається 20 днів з дня оприлюднення повідомлення про початок конкурсу.

4. Регламент роботи конкурсної комісії ухвалюється на першому засіданні конкурсної комісії, однак остаточно погоджується Вищою радою правосуддя. На першому ж засіданні обирається і голова комісії.

5. Розголошувати службову інформацію та персональні дані членами конкурсної комісії та адміністративним персоналом заборонено, про що вони нададуть письмове зобов’язання.

6. Забезпечуватимуть роботу конкурсної комісії представники секретаріату Вищої ради правосуддя.

7. Члени конкурсної комісії зможуть брати участь у роботі комісії за допомогою конференц-зв’язку.

8. Вища рада правосуддя може не погодитися з пропозицією призначення в конкурсну комісію того чи іншого запропонованого в її склад члена РСУ чи міжнародного експерта, якщо виявить невідповідність кандидатів вимогам законодавства.

9. Цікаво, що повноваження члена конкурсної комісії можуть бути припинені ВРП не тільки за «стандартними» причинам, наприклад за власним бажанням чи за станом здоров’я, але і у випадках систематичної неучасті у засіданнях комісії та випадках неналежного виконання членом комісії обов’язків, передбачених законом та Положенням.

10. Аудіо- та відеофіксація засідань комісії відбуватиметься, однак online-трансляції в мережі Internet Положенням не передбачені.

11. Засідання конкурсної комісії є повноважним, якщо у ньому бере участь більше половини загального складу конкурсної комісії, за умови, що три члени конкурсної комісії є міжнародними експертами. Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх членів конкурсної комісії, за умови, що три особи із числа тих, хто проголосував за це рішення, є міжнародними експертами.

12. Що стосується кандидатів на посади членів ВККС, то спочатку будуть враховуватися такі критерії, як стаж в сфері права, наукові ступені, публікації та ін. У цілому, професійний досвід буде оцінюватись за шкалою від 0 до 10 балів.

Потім будуть враховуватись показники знань та навичок. Цей рівень перевірятиметься шляхом складання 40-хвилиного анонімного письмового тестування. Тестування оцінюватиметься балами від 0 до 40. За кожну вірну відповідь можна буде отримати 1 бал, за невірну — 0 балів.

Окремо будуть оцінюватися моральні та ділові якості кандидатів. Зокрема, дотримання ними етичних стандартів. За такий показник кандидати можуть набрати від 0 до 20 балів.

До етапу співбесіди будуть допущені тільки ті кандидати, які отримали мінімум 52 бали за попередні етапи. При цьому, якщо жоден кандидат не набрав мінімально допустимого бала, за рішенням Вищої ради правосуддя такий бал може бути знижено до рівня, що забезпечить формування повноважного складу ВККС.

За етап співбесіди кандидати можуть отримати від 0 до 10 балів. Загалом, максимально за конкурс кандидати можуть набрати 80 балів.

При рівності балів на всіх цих етапах пріоритет надаватиметься суддям. А якщо буде рівність балів серед суддів — то суддям, які мають більший стаж професійної діяльності.

Останнім етапом перед розглядом рекомендацій конкурсної комісії ВРП стане спеціальна перевірка.

13. Вирішувати, хто все ж таки отримає посаду члена ВККС, остаточно буде власне Вища рада правосуддя. Так само, як це фактично було, наприклад, з обранням суддів Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду. Тобто Вища рада правосуддя може й не зважати на місце в рейтингу, яке посів той чи інший кандидат, а відмовити йому в призначенні з огляду на свої зауваження.

14. Діяльність конкурсної комісії з відбору членів ВККС припиняється рішенням Вищої ради правосуддя.

Як швидко може бути ухвалене Положення про конкурс?

Зараз Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена ВККС знаходиться на розгляді РСУ та НШСУ.

Протягом найближчих днів ці органи повинні надати свої зауваження до проекту Положення.

Вже наступного тижня Вища рада правосуддя може затвердити положення, після чого конкурс, власне, і розпочнеться.

Найближче засідання РСУ, коли Рада суддів вже може визначитись зі своїми кандидатами у склад конкурсної комісії, відбудеться 20 грудня. 

Втім, є певні і технічні нюанси. Наприклад, тестові питання належного рівня ще повинна розробити Національна школа суддів.

Крім того, не зовсім зрозуміло, як швидко міжнародні організації підберуть кандидатів до конкурсної комісії, тим більше що європейські партнери України поки не висловили бажання брати участь у будь-яких українських конкурсних процедурах у сфері нової судової реформи. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді