Комітет визначився, що буде далі з законопроектом про право Президента призначати керівників ДБР та НАБУ

14:45, 19 декабря 2019
Що вирішив Комітет Верховної Ради щодо долі законопроекту Володимира Зеленського стосовно права Президента призначати керівників ДБР та НАБУ після Висновку Конституційного Суду.
Комітет визначився, що буде далі з законопроектом про право Президента призначати керівників ДБР та НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Конституційний Суд 16 грудня визнав таким, що не відповідає вимогам ч. 1 ст. 157 Конституції, законопроект №1014 Володимира Зеленського про внесення змін до ст. 106 Конституції та закріплення повноважень Президента утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро, призначати на посади та звільняти Директора Національного антикорупційного бюро і Директора Державного бюро розслідувань. Разом з тим, КСУ визнав цей законопроект таким, що відповідає ч. 2 ст. 157 та ст. 158 Конституції.

18 грудня Комітету Верховної Ради з питань правової політики довелося визначатися з тим, що робити далі із цим законопроектом.

Як повідомила заступник голови Комітету, представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, «підкомітет з питань конституційного права розглянув висновок КСУ щодо законопроекту №1014 і вирішив рекомендувати Верховній Раді встановити строк для подання пропозицій та поправок до законопроекту».

У першому варіанті запропонованого депутатам висновку Комітету на затвердження пропонувалося встановити такий строк до 27 грудня. Окрім того, встановити строк для опрацювання Комітетами з питань правоохоронної діяльності, з питань антикорупційної політики, з питань бюджету, з питань інтеграції України з ЄС та надання висновків Комітету з питань правової політики до 3 січня 2020 року.

«Єдине, що в мене з голосу така пропозиція, — замінити конкретні дати на 7-денний строк з моменту отримання відповідного рішення Верховної Ради. Це обумовлено особливостями роботи в передноворічний період», — додала Ольга Совгиря.

Також пропонувалося провести розгляд законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради до 14 січня 2020 року.

Втім, у ході обговорення дійшли висновку, що строки треба подовжити. 30 днів — для надання правок і пропозицій, 15 днів — для опрацювання іншими комітетами та 15 днів — для опрацювання Комітетом з питань правової політики. Відповідно подовжити строк для проведення пленарного засідання.

Що робити із законопроектом про ДБР

«Конституційний Суд України наголошує на тому, що опосередковане підпорядкування Національного антикорупційного бюро України та Державного бюро розслідувань Президенту України через призначення і звільнення керівників створить загрозу незалежності цих органів, призведе до концентрації виконавчої влади у Президента України, його конкуренції з органами виконавчої влади, а отже, до нівелювання гарантій прав і свобод людини і громадянина», — відзначив КСУ у своєму Висновку.

Разом з тим, наразі ухвалено та направлено на підпис Президенту законопроект №2116 щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань, який передбачає, що Директор ДБР призначається на посаду Президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора ДБР і звільняється з посади Президентом. Таким чином, наразі незрозумілою залишається доля законопроекту, яким фактично перезавантажується ДБР та його керівництво.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду