Щоб знову не осоромитись, новий директор ДБР має бути політично нейтральним, — Вікторія Сюмар

18:52, 20 января 2020
Голова підкомітету ВР закликає до більшої прозорості кадрової політики Бюро.
Щоб знову не осоромитись, новий директор ДБР має бути політично нейтральним, — Вікторія Сюмар
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коли ситуація з конкурсами на керівні посади в Державному бюро розслідувань незрозуміла громадськості, а від самого Бюро відсутні будь-які пояснення, то, очевидно, є необхідність у проведенні публічної дискусії на цю тему за участі всіх сторін. Таку пропозицію озвучила голова підкомітету з дотримання законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Вікторія Сюмар на засіданні підкомітету, ініційованому представниками громадських організацій, дотичних до діяльності ДБР.

Голова підкомітету повідомила, що направить відповідний лист т.в.о. директора ДБР Ірині Венедіктовій.

На прохання «Судово-юридичної газети» Вікторія Сюмар також поділилася думками щодо особи майбутнього директора Бюро:

«Після першого конкурсу на посаду директора ДБР, коли обраний тоді пан Труба наступними своїми діями, по суті, осоромив ідею українського аналогу ФБР, дуже важливо, щоби наступний очільник цього важливого правоохоронного органу був справді фаховою і політично незаангажованою людиною. Крім того, щоб він був здатен показати результат, адже країна чекає на справедливі вироки.

Тому сьогодні дуже важливо, як буде сформована конкурсна комісія, яка має обрати директора ДБР, оскільки, якщо раніше був принцип колегіальності і троє керівників, які мали доповнювати один одного, то зараз, після зміни профільного закону, одна людина буде визначати політику ДБР. Відповідно, до її виборів буде ключова увага. Думаю, що до конкурсної комісії політичні сили мають делегувати все ж таки тих осіб, які були б політично нейтральними, мали б професійні заслуги та визнання у суспільстві.

Якщо ж говорити про те, коли чекати на затвердження членів конкурсної комісії, то тут може бути все що завгодно. Може бути ситуація з безкінечністю тимчасово виконуючого обов’язки директора ДБР. Мені здається, що нинішня особа багато кого влаштовує, оскільки конкурс у собі містить, все ж таки, елемент несподіванки. Але сподіваюсь, що спікер парламенту і народні депутати будуть виконувати закони України і таки призначать у конкурсну комісію своїх кандидатів.

Позитивним моментом є участь у конкурсній комісії міжнародних експертів. Історія створення НАБУ та Вищого антикорупційного суду показує, що саме завдяки їх присутності в комісіях ми мали змогу сформувати більш незалежне керівництво, бо іноземні партнери є тією стороною, що максимально абстрагована від різних політичних та економічних українських інтересів. І хоча вони не мають вирішального голосу, що погано, проте їх оцінка все одно буде достатньо важливою й авторитетною».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва