Андрій Костін розповів про запровадження класичного суду присяжних в Україні

15:57, 11 февраля 2020
Суд присяжних буде запроваджуватися поступово під пильним моніторингом парламентарів.
Андрій Костін розповів про запровадження класичного суду присяжних в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти: №2709 від 02.01.2020 (про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення порядку формування списку присяжних) та №2710  від 02.01.2020 (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя), які внесені Кабінетом Міністрів України. Крім того, народний депутат від однієї із парламентських фракцій подав два альтернативних законопроекти ( №2709 -1 та №2710-1) з аналогічними назвами. Депутатські та урядові законопроекти розрізняються в деталях, проте принципових відмінностей вони не містять.

Законопроекти покликані нарешті сформувати суд присяжних в Україні. Для цього потрібно буде внести зміни до деяких законів, зокрема Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про Державний реєстр виборців».

Законопроекти є комплексними, у Верховній Раді ними займаються одразу два комітети: Комітет з питань правової політики та Комітет з питань правоохоронної діяльності. Вищезазначені комітети будуть спільно опрацьовувати судову реформу у цьому напрямку.

Народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін сподівається, що результат обговорення законопроектів суспільство побачить через декілька місяців, вже з урахуванням позиції Комітетів та лідерів парламентських фракцій. За його словами, ця реформа буде впроваджуватися поступово, оскільки парламентарі хочуть розуміти, що треба вдосконалити після того, як вона запрацює.

Він також розповів, що суд присяжних буде складатися з 7 осіб та запасних присяжних. Від Уряду надійшла пропозиція при формуванні списків присяжних брати за основу реєстр виборців.

Андрій Костін навів цікавий факт: у 2010 році урядом були затверджені державні будівельні норми щодо проектування будівель судів. Діючі ДБН передбачають, у тому числі, приміщення для класичного суду присяжних.

Суд присяжних буде виконувати функцію суду в широкому значенні цього слова.

Законопроект передбачає, що суд присяжних буде діяти у суді першої інстанції. Проте у деяких країнах існують моделі, коли рішення суду присяжних може переглядати в апеляції тільки суд присяжних. Народний депутат висловлює думку, що суддям апеляційної інстанції буде дуже важко просто взяти і переглянути вирок суду присяжних, оскільки це рішення є рішенням народу. І судді треба взяти на себе неабияку відповідальність, щоб прийняти протилежне рішення.

Андрій Костін зазначає, що має велику надію створити справжній суд присяжних для того, щоб громадяни відчували довіру до правосуддя і власну відповідальність за те, як це правосуддя здійснюється.

Раніше депутати презентували законопроект, спрямований на боротьбу із тиском правоохоронців на бізнес.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду