У Раді розглядають підвищення прожиткового мінімуму: трансляція

16:00, 19 февраля 2020
У порядку денному засідання комітету соціальної політики понад 10 питань.
У Раді розглядають підвищення прожиткового мінімуму: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 19 лютого, у Верховній Раді відбувається засідання комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Порядок денний представлений наступними питаннями, де комітет визнаний головним:

  • Звіт Міністерства соціальної політики України за 5 місяців роботи.
  • Розгляд щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму (р.№ 2720, Кабінет Міністрів України).
  • Розгляд щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий за рівень фактичного прожиткового мінімуму  (р.№ 2720-1, н.д. Королевська Н. та інші).
  • Розгляд щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про оплату праці в одномандатному виборчому окрузі № 210 (р.№ 2736, н.д. Приходько Б.).
  • Розгляд щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності використання коштів соціального страхування (р.№ 2743, н.д. Третьякова Г. та інші).
  • Розгляд щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності та цільового використання коштів соціального страхування (р.№ 2743-1, н.д. Королевська Н., Солод Ю.).

Законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним:

  • Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію України" щодо встановлення пільг за користування житлом та житлово-комунальні послуги (р.№ 2018, н.д. Цимбалюк М. та інші).
  • Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення адміністрування отримання податкових пільг підприємствами та організаціями, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю (р. № 2022, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).
  • Проект Закону про внесення змін до статті 77 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" щодо додаткових пільг та підвищення оплати праці для медичних та фармацевтичних працівників (р. № 2028, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).
  • Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (щодо надання права безоплатної реєстрації особам з інвалідністю та особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС) (р. № 2030, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).
  • Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо збільшення періоду відпустки у зв'язку з пологами та збільшення розміру допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (р. № 2032, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

 17:25 Комітет розглядає проблему щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності та цільового використання коштів соціального страхування (р.№ 2743-1, н.д. Королевська Н., Солод Ю.). Законопроектом передбачено:

  1. надання повноважень Рахунковій палаті щодо здійснення щорічного фінансового аудиту та аудиту ефективності використання коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування;
  2. удосконалення норм щодо цільового використання коштів цих фондів.

Розгляд законопроекту перенесено.


16:55 Комітет розглядає проблему щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності використання коштів соціального страхування (р.№ 2743, н.д. Третьякова Г. та інші). Законопроектом вносяться зміни до деяких законодавчих актів України, якими передбачено: зарахування коштів, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Державного бюджету України та використання їх на цілі, передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування; надання повноважень Рахунковій палаті щодо здійснення фінансового аудиту та аудиту ефективності використання коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Народні обранці перенесли розгляд законопроекту.


 16:50 Комітет розглядає проблему щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про оплату праці в одномандатному виборчому окрузі № 210 (р.№ 2736, н.д. Приходько Б.). Законопроектом пропонується визначити особливості оплати праці членів виборчих комісій одномандатного виборчого округу № 210 та осіб, які залучалися до роботи в цих комісіях, на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. 

Законопроект одноголосно підтримали.


 16:44  Комітет розглядає питання щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий за рівень фактичного прожиткового мінімуму (р.№ 2720-1, н.д. Королевська Н. та інші). Законопроектом передбачено виключення зі статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 9 Закону України "Про оплату праці" норми щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати не нижче від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Пропонується розглянути підхід до встановлення та затвердження прожиткового мінімуму, а саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від розміру мінімальної заробітної плати, встановлення обмеження розміру заробітної плати у державному секторі, відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічних працівників.

Законопроект відхилено.


16:10 Комітет розглядає питання щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму (р.№ 2720, Кабінет Міністрів України).

Метою розробки даного проекту акта є удосконалення підходів визначення розмірів заробітної плати, зокрема визначення мінімальної заробітної плати та мінімального посадового окладу, а також врегулювання питань плати за надання адміністративних послуг, запровадження розміру штрафної ставки та розрахункової одиниці, що створить можливість для ефективного бюджетного планування та забезпечить передумови для підвищення прожиткового мінімуму до фактичного рівня, що відповідає Проект акта передбачає внесення змін до законодавчих актів України щодо зміни підходів до встановлення розмірів посадових окладів, а саме не в залежності від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Також врегульовуються питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

Доповідає Міністр соціальної політики Юлія Соколовська.


 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ветерани та вчителі отримають грошову допомогу від держави. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Стадник
    Ігор Стадник
    заступник голови Вінницького апеляційного суду