Велика Палата ВС висловиться щодо довічного позбавлення волі після рішення ЄСПЛ «Пєтухов проти України»

15:00, 27 февраля 2020
Велика Палата Верховного Суду відклала судове засідання щодо перегляду судових рішень після вердикту ЄСПЛ у справі «Пєтухов проти України» щодо реальних перспектив звільнення довічно ув’язнених.
Велика Палата ВС висловиться щодо довічного позбавлення волі після рішення ЄСПЛ «Пєтухов проти України»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Довічне позбавлення волі без права перегляду такого покарання та відсутність перспективи звільнення суперечать Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Це випливає з рішення Європейського суду з прав людини від 12 березня 2019 р. у справі «Пєтухов проти України», яким ЄСПЛ закликав Україну змінити процедуру дострокового звільнення від довічних покарань.

Рішення ЄСПЛ нерозривно пов’язане з прогресом українських реформ у сфері пенітенціарної системи та дотриманням прав людини в установах покарань.

Наразі ця справа знаходиться на розгляді ВП ВС.

Так, 26 лютого Велика Палата Верховного почала розгляд заяви Володимира Пєтухова про перегляд постановлених щодо нього судових рішень у зв’язку із встановленням порушення Україною ст. 3 Конвенції у справі  «Пєтухов проти України № 2». Проте, судове засідання відклали, враховуючи поганий стан засудженого.

Так, за заявою засудженого та доповненням до заяви захисників, порушувалось питання про перегляд судових рішень, зокрема вироку Апеляційного суду міста Києва від 3 грудня 2004 року, ухвали колегії суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24 травня 2005 року та постанови ВСУ від 16 травня 2011 року.

В. Пєтухов зазначив, що судовий розгляд кримінальної справи щодо нього не відповідає вимогам статті 6 Конвенції, посилався на істотні порушення вимог КПК, зокрема порушення права на захист. Також просив суд визнати, що подальше відбування ним покарання у виді довічного позбавлення волі, яке не передбачає умов дострокового звільнення, є для нього смертною карою з невизначеним терміном покарання.

Проте, під час розгляду справи заявник погано себе почував, тому ВП ВС вирішила відкласти судове засідання.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини при розгляді справи «Пєтухов проти України № 2» дійшов висновку, що у нашій державі довічно ув’язнені не мають реальної перспективи звільнення. Президентське помилування не вирішує проблеми, адже воно не є ані прозорим, ані передбачуваним. Це порушує статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також судді ЄСПЛ одноголосно постановили, що мало місце порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з відсутністю належної медичної допомоги, доступної заявнику, під час тримання його під вартою з 3 липня 2010 року.

Також ми писали Сукачов проти України: на що вказав Україні Європейський суд у пілотному рішенні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва