«Структура СБУ трішечки застаріла», — Іван Баканов розповів, чи бути новому закону про СБУ

08:31, 6 марта 2020
Очільник СБУ Іван Баканов: найближчими днями закон про СБУ з'явиться у Верховній Раді України.
«Структура СБУ трішечки застаріла», — Іван Баканов розповів, чи бути новому закону про СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Найближчими днями новий закон про Службу безпеки України з'явиться у Верховній Раді України, повідомив очільник СБУ Іван Баканов, виступаючи на позачерговому засіданні парламенту 4 березня. Нагадаємо, раніше голова правоохоронного Комітету Верховної Ради Денис Монастирський розповів про складну долю цього закону.

«Це болюче і сенситивне запитання, тому що насправді, виконуючи ту обіцянку, яку я давав, перебуваючи на трибуні Верховної Ради, восени, я чітко виконав і передав проект закону, розроблений Службою безпеки України, до Офісу Президента», — зазначив Іван Баканов.

«Враховуючи необмежену кількість думок з цього приводу, думки міжнародних партнерів, експертів, різних осіб з цього приводу, я приймав участь у робочій групі з цього питання до того моменту, як ми не затвердили дванадцяту фінальну редакцію Закону «Про Службу безпеки України». Після цього, на жаль, я з цієї групи вийшов і попросив робочу групу закінчити це питання. Знаю, що вони вже на фінальній стадії і найближчими днями цей закон з'явиться у Верховній Раді України.

Натомість, ми не чекали прийняття закону, ми почали реформувати Службу безпеки України по наступних напрямках.

По-перше, ми змінили підхід у роботі Служби безпеки України з реактивного на проактивний. Що це означає? Що ми не намагаємося діяти вже не по факту скоєння якогось злочину, а ми все ж таки намагаємося попередити той злочин, ті ризики, які сьогодні виникають перед державною безпекою.

По-друге, ми запозичили в наших партнерів структуру їхнього підрозділу і їхній досвід переймаємо в себе.

По-третє, ми змінюємо взагалі загальні підходи на ризик-орієнтований підхід. Що це означає? Насправді структура Служби безпеки в тому вигляді, в якому вона сьогодні є, трішечки застаріла. Сьогодні вже немає тих загроз, які відповідають тій структурі Служби безпеки України, яка є сьогодні. Тому весь облік, вся оперативна службова діяльність сьогодні обліковується і спрямовується не в залежності від того, яка структура Служби безпеки України колись була затверджена, а враховуючи ті ризики, які сьогодні є перед українською державою і перед національною безпекою», — зазначив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області