Рада розгляне законопроект про кредити для фермерів

19:23, 16 марта 2020
Законопроект розроблений з метою підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва.
Рада розгляне законопроект про кредити для фермерів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту № 3205 «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». Авторами законопроекту є група народних депутатів від правлячої фракції «Слуга народу». Законопроект розроблений з метою підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами.

Причини внесення

Автори зазначають, що кредитні вкладення  у сільське господарство складають понад 63,5 млрд. гривень. При цьому середньозважена ставка за користування кредитами складає 16,5 % річних. В той же час, за даними суб’єктів господарювання, при зверненні до банків, відсотки за користування кредитами для підприємств малого та середнього бізнесу складають, в середньому 22 - 24 % річних, тоді як для інших підприємств вони складають близько 17 - 19 % річних.Автори вважають, що одним із шляхів вирішення проблем, які існують при кредитуванні аграрного сектору (високі процентні ставки, відсутність предмету застави), а також гарантування ризиків неповернення кредитів є створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. На думку депутатів це дозволить покращити доступ малих та середніх суб’єктів господарювання агропромислового комплексу до банківських кредитів, зменшивши вартість їх залучення, а також мінімізувати ризики можливого неповернення кредитів.

Що пропонують депутати

Проектом Закону визначаються особливості створення та діяльності Фонду, який є спеціалізованою небанківською фінансовою установою, що створюється державою в особі Кабінету Міністрів України, учасниками якої можуть бути інші юридичні особи.

Метою діяльності Фонду є підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва (у власності або користуванні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення, що не перевищують 500 гектарів), що здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції шляхом гарантування виконання зобов’язань за кредитними договорами.

Фонд надає часткові гарантії за кредитними зобов’язаннями малих і середніх суб’єктів підприємництва, що здійснюють діяльність у сільському господарстві.

Його статутний капітал формується за рахунок коштів державного бюджету та вкладів учасників.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної ради два законопроекти, якими пропонується змінити два кодекси у зв'язку з новою редакцією закону «Про Службу безпеки України». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси