Судові рішення не набиратимуть чинності до кінця карантину, — Солом’янський районний суд

08:00, 14 апреля 2020
Рішення судів, строк апеляційного оскарження яких не закінчився до 2 квітня, не набиратимуть чинності до закінчення карантину та виконавчі листи за такими рішеннями не видаватимуться, — суд.
Судові рішення не набиратимуть чинності до кінця карантину, — Солом’янський районний суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Солом’янський районний суд Києва 13 квітня розмістив на своїй сторінці у фейсбуці інформацію, з якої слідує, що через прийняття «антикоронавірусного» закону рішення судів не набиратимуть чинності до закінчення карантину, а виконавчі листи за такими рішеннями не видаватимуться.

Нагадаємо, раніше на цю проблему звертала увагу «Судово-юридична газета».

З аналізом цієї проблеми можна ознайомитися за посиланням.

«До уваги учасників судових справ!

Згідно з ч.1 ст. 273 Цивільного процесуального кодексу України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відповідно до п. 3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, які набрали чинності 02 квітня 2020 року на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»:

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки … апеляційного оскарження … продовжуються на строк дії такого карантину.

З огляду на зазначені зміни до законодавства рішення судів, строк апеляційного оскарження яких не закінчився до 02 квітня 2020 року, не набиратимуть чинності до закінчення карантину.

Виконавчі листи за такими рішеннями не видаватимуться.

Аналогічні положення щодо продовження строків оскарження судових рішень внесені і до Кодексу адміністративного судочинства України», - зазначив суд.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроект 3275).

Зокрема, цей закон передбачив на період дії карантину: автоматичне продовження строків звернення до суду та процесуальних строків у цивільних, господарських та адміністративних справах на строк дії карантину; і продовження на строк дії карантину строку апеляційного оскарження.

Як відомо, рішення в цивільній, господарській або адміністративній справі набирає чинності після спливу строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Отже, застосування норми про набрання рішенням суду законної сили в сукупності із положеннями про продовження строків на апеляційне оскарження дає підстави для висновку про те, що під час дії карантину законної сили не набере жодне судове рішення, постановлене після набрання чинності законом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси