Зміни до бюджету і культура

16:41, 14 апреля 2020
Уряд скоротив видатки на культуру майже на 50%.
Зміни до бюджету і культура
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 квітня Верховна Рада схвалила Закон №3279-д «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», одним із дискусійних напрямків якого стало суттєво урізання видатків на культуру.

На думку народного депутата Володимира В’ятровича, це – найгірший бюджет культури. Про це він зазначив в коментарі «Судово-юридичній газеті».

«Як на мене – це найгірший бюджет культури за останні 5 років. Я розумію, що потрібно говорити про скорочення якихось бюджетних витрат для боротьби з пандемією, але мене дуже дивує підхід, коли більшість коштів зняли саме з галузі культури. Фактично культурну галузь скоротили майже на 50%. З 15 млрд грн лишилося 8 млрд», — відзначив депутат.

За його словами, найбільше урізали фінансування історичних проектів, як наприклад, створення Архіву документів Комітету державної безпеки (КДБ) СРСР.

«Серед тих, які мені особисто найболючіші, скорочення видатків на створення Музею Революції Гідності, Архіву Національної Пам’яті – це один із наймасштабніших проектів, який передбачає створення архівного сховища для документів КДБ. Ми отримали минулого року приміщення, і цього року хотіли отримати кошти для його обладнання. Зараз коштів для цього не передбачено. На виставки Інституту національної пам’яті цього року передбачено лише 6 млн грн. Вважаю, що такий підхід є неприпустимим і неправильним», — відзначив В’ятрович.

Депутат переконаний, що «набагато правильніше було, аби з кожної галузі скоротили по кілька відсотків бюджету».

«Натомість у нас вищі органи влади не зазнали суттєвих скорочень. До прикладу: Міністерство внутрішніх справ отримало додаткові кошти на суму 190 млн грн. Це показує, що українська влада не розуміє важливого значення культури», — висловив думку народний депутат.

При цьому Володимир В’ятрович не виключає, що в подальшому Уряд знову може перекрити дефіцит бюджету за рахунок видатків на культуру.

«Мене дивує, що такі рішення підтримує частина депутатів. Хоча мене здивувало, що, наприклад, на Інститут книги навіть додали коштів у змінах до бюджету», — відзначив депутат.

Як повідомила «Судово-юридична газета», 13 квітня Рада прийняла зміни до Держбюджету-2020. 

Також ми дослідили, що змінилося у прийнятому законі про зміни до бюджету порівняно із версією Кабміну. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду